8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Plastic en metaal (PMD) mag in Capelle voortaan in het restafval

In de gemeente Capelle aan den IJssel mag het PMD (Plastic, Metaal en Drinkpakken) voortaan mee met het restafval. De gemeente maakte dit bekend in een persbericht.

Tegelijkertijd heeft de gemeente 35 containers waar het PMD afval werd verzameld van de straat afgehaald : Wethouder Buitenruimte Marc Wilson: “De afvalverwerker kan steeds beter achteraf met een nascheidingsmachine de verschillende soorten pmd uit het restafval halen om te verwerken tot grondstof. Dit geeft betere resultaten dan het thuis apart houden en naar de pmd-container brengen.” In tegenstelling tot Zuidplas wordt het in Capelle het PMD niet opgehaald. Capelle aan den IJssel kent geen DIFTAR systeem waarbij per restafvalzak betaald moet worden.

Andere afvalsoorten blijven scheiden

Wethouder Wilson benadrukt dat nascheiding alleen geldt voor pmd: “Nascheiden kan steeds beter, maar dat geldt alleen voor PMD. Alleen PMD mag bij het restafval; het is belangrijk dat andere afvalsoorten thuis ‘aan de bron’ gescheiden worden. Deze andere afvalsoorten zijn papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten, glas, textiel, klein chemisch afval en grofvuil. Alleen dan kunnen ook deze afvalsoorten verwerkt worden tot grondstof.” In de afvalwijzer van de gemeente Capelle (irado.nl) kunnen Capellenaren lezen waar zij de verschillende afvalsoorten kwijt kunnen.

Dit Capels besluit zal ook in Zuidplas weer de discussie doen oplaaien over de inzameling van PMD. In het persbericht maakt de gemeente Capelle niet bekend of er volgend jaar ook voor deze nascheiding extra betaald moet worden. Wel denkt Capelle dat er meer PMD uit het afval gehaald kan worden :”Door PMD achteraf met een machine uit het restafval te halen, kan méér PMD worden gerecycled. PMD wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld speelgoed, wc-papier of auto-onderdelen” aldus het persbericht.

Advertentie