8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Geen rechtstreekse trein naar Gouda dit weekend, geen directe stopbus

In verband met werkzaamheden aan de spoorbruggen van Gouda zijn er geen treinen naar Gouda vanaf Capelle Schollevaar, Nieuwerkerk of Waddinxveen.

De besturing van deze bruggen gaat al een lange tijd mee. Zoals bij veel elektronica gaat de techniek razendsnel: (reserve)onderdelen zijn na een tijd verouderd, worden nauwelijks meer gemaakt en zijn daarom moeilijk te vinden en te vervangen. Door de besturing te vernieuwen zorgen we dus niet alleen dat alles weer optimaal werkt, maar ook dat we onderdelen sneller kunnen vervangen. Zo verminderen we de kans op storingen en zorgen we ervoor dat eventuele calamiteiten sneller zijn opgelost” laat ProRail weten op hun website.

De NS zit op het traject tussen Waddinxveen en Gouda stopbussen in. Vanaf Rotterdam Alexander rijden er bussen naar Gouda. Vanaf Nieuwerkerk en Capelle Schollevaarl rijd er een pendeltrein naar Alexander en moeten reizigers naar Gouda daar overstappen. Er rijden geen directe stopbussen van Nieuwerkerk en Capelle.

Op vragen aan de NS legt woordvoerder Inge Rijgersberg uit waarom er geen directe stopbussen zijn: “Het klopt dat er geen bussen pendelen van en naar Nieuwerkerk a/d Ijssel. Reden hiervoor is dat we bij het station niet voldoende ruimte hebben om bussen op te stellen en het station als keerhalte voor busvervoer te gebruiken. Dit omdat onze bushalte aan een doorgaande weg ligt en de weg vrij moet blijven voor ander verkeer. Normaliter rijden bussen bij werkzaamheden door van Gouda naar Rotterdam en dan stoppen de bussen op station Nieuwerkerk, om daarna door te rijden. Nu is er ruimte op het spoor om nog een sprinter te rijden en kunnen onze reizigers dus naar Rotterdam Alexander, waar genoeg ruimte is voor het opstellen van bussen“.

De werkzaamheden gaan verder in een weekend in maart en in april, dan is de kans groot dat er wel directe pendelbussen zijn alsdus de woordvoerdster van de NS : “Bij de volgende geplande buitendienststelling zijn er meer werkzaamheden op andere plaatsen op het spoor gepland en is er geen ruimte om deze sprinter te rijden. De bussen stoppen dan op het station“.

De reistijd naar Gouda vanaf Capelle en Nieuwerkerk door deze overstap is langer, vanaf Capelle is het 36 minuten, vanaf Nieuwerkerk nu 39 minuten. Normaal doet de sprinter er maximaal 8 minuten over. De pendelbus rijdt er vanaf Nieuwerkerk normaal ongeveer een kwartier over.

De NS zal in de toekomst blijven overwegen of er wel of geen directe bus zal gaan rijden: “We bekijken per buitendienststelling wat met bussen en eventueel in combinatie met treinen (als hier plek voor is op het spoor tijdens werkzaamheden) mogelijk is en wat reizigers de minste hinder oplevert. Ook moeten we beschikken over voldoende ruimte bij stations om bussen te kunnen stoppen of keren om zo een veilige situatie voor reizigers en overig verkeer te garanderen” laat Rijgersberg weten.

Advertentie