8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Oppositie Waddinxveen benadrukt spoedbehandeling huisvesting scholen Triangel

De oppositiepartijen (PvdA/GroenLinks, D66 en VVD) in de gemeenteraad van Waddinxveen willen een snelle behandeling van de problemen rond de school huisvesting in de nieuwbouwwijk Triangel. Voor WeWa, CDA en PCW is de behandeling op 9 maart in de commissievergadering spoedig genoeg.

Diverse bestuurders van scholen en namens de medezeggenschapraad hebben uitgebreid ingesproken. Jeroen van Kouwen (Dick Bruna) benadrukte dat het al langer bekend was dat de plannen niet aansloten bij het aantal aangemelde leerlingen. Hij legde uit dat de manier van onderwijs niet geschikt is voor elders een locatie en riep op om de angst voor de financiën niet te laten regeren.

Rombouts sprak in namens de medezeggenschapsraden van de scholen en riep op de kinderen niet te scheiden, ouders kiezen voor een onderwijssoort die door dit probleem niet uitgevoerd kan worden. Verder vreest hij dat de verkeersveiligheid bij de Kerkstraat weer terug naar af zal gaan.

Bestuurder Tiggers vindt het erg jammer dat de scholen nu tegenover de gemeente staat en daardoor niet meer naast elkaar staan. Zijn vertrouwen op een tijdige oplossing heeft op deze manier een deuk opgelopen, twee jaar geleden is er al aangegeven dat er een probleem aan zat te komen en pas een jaar later kwam er beweging.

Namens Quadrant kinderopvang heeft de heer van ‘t Sand ook de zorgen over het huisvesten aan de Kerkstraat. Hij ziet het niet als een goede oplossing, het sluit niet aan bij de doorlopende leerlijnen en willen dichtbij opvang aanbieden.

In de vragenronde aan de insprekers van gemeenteraad was Weerbaar Waddinxveen bij monde van raadslid Schippers vooral in de weer met de financiën van het probleem en ziet dat het in het buitenland anders geregeld is. Ze vind dat scholen in Nederland daarom niet moeten klagen. Wel snapt ze het probleem, net als van de Kruijff van het CDA. Deze partij wil er over gaan nadenken met haar fractie.

Brandenburg (D66) wil meer weten over wanneer het probleem bekend was, zeker omdat het kortgeleden nog in de gemeenteraad behandeld was. Van Helden (VVD) had hierover al vragen gesteld en wil noodlokalen voor de korte termijn en een tijdelijk gebouw voor langere termijn. Zij vond dat de aanwijzing van de Kerkstraat een donderslag bij heldere hemel.

Hettema (PvdA/GL) wil dat men nooit tegenover elkaar komt te staan en ziet dat de nood hoog is. Hij is verbaasd over de vraag over de financiën van Schippers van WeWa en noemt dit vooral een politiek keuze. Van de Krol (PCW) wil meer duidelijkheid over wat nu nood en tijdelijke lokalen zijn. Ze heeft begrip voor de zorgen van de ouders.

In de tweede ronde heeft de heer Kouwen van de Dick Brunaschool benadrukt in zijn antwoorden dat de portocabins tegenwoordig beter zijn de containers van vroeger. Vanuit de antwoorden van heer Tigges blijkt dat er vertraging in de stuurgroep was door de val van het College van B&W. Zowel Tigges als Kouwen benadrukken dat voor de behandeling in de raad van 11 november 2021 dit probleem al bekend was. Van ‘t Sand benadrukt dat er toen uitgebreid was gevraagd voor goede prognoses voor leerlingengroei. Rombouts legt nogmaals uit dat met een tijdelijk iets naast de school de leerlingen in de schoolsystemen bij elkaar te brengen maar als deze kinderen ruim 2 km verderop zitten, dit niet meer mogelijk is.

De coalitiepartijen PCW, CDA en Wewa vinden behandeling, indien alle stukken aanwezig zijn, op 9 maart in de commissievergadering vroeg genoeg. Wethouder Leferink zegt toe dat dit moet lukken met betrekking tot alle stukken. VVD, PvdA/GroenLinks en D66 zien het liefst dat het presidium het eerder op de agenda zet. Het presidium zal hierover een besluit moet nemen.

Bij het vragenkwartier, later in de gemeenteraadsvergadering, liet raadslid Schippers weten dat zij het vervelend vond om het eerst bij Gouwe IJssel Nieuws te moeten lezen en pas later een memo van de wethouder kreeg. Ze vraagt aan de wethouder om vanaf nu alles direct aan de raad te laten weten, wat wordt toegezegd door wethouder Leferink (CDA).

Brandenburg (D66) gaat verder in haar kritiek over de communicatie en wil ook weten of het raadsbesluit van 11 november voor tijdelijke school voor schooljaar 2021-2022 nog gehaald gaat worden. Leferink legt uit dat dit haar eerst raadsvergadering was en daarom het dossier nog onvoldoende kennis in de vingers had. Het bleek al snel dat zowel de nood, de tijdelijke als permanente oplossing niet zou passen.

Volgens de wethouder was ze nog met de schoolbesturen in overleg om met een raadsvoorstel te komen voor een nieuwe oplossing maar het probleem toen al in de pers stond. Brandenburg blijft het bijzonder vinden dat de wethouder afgelopen week niks gezegd heeft in de commissie dat er iets speelde, terwijl toen de brief van de scholen als was verstuurd.

Advertentie