8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Raad Waddinxveen ziet uitbreiding Tuincentrum van der Spek niet zitten

De gemeenteraad van Waddinxveen wil de uitbreiding van het Tuincentrum van Van der Spek aan de Bredeweg in Zevenhuizen voorkomen. Dat bleek uit de diverse vragen van de gemeenteraad en de beantwoording van wethouder Kortleven tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 februari.

Van der Spek wil zijn supermarkt en Tuincentrum uitbreiden naar 10.000 m2 winkeloppervlakte (inclusief horeca, speeldorp en magazijnruimte) en krijgt hierbij medewerking van de gemeente Zuidplas. Met deze medewerking legt de gemeente Zuidplas een advies van de Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland naast zich neer. Dit niet bindende advies wordt door onderzoeksbureau STEC al in twijfel gebracht met betrekking tot de koopstromen, en Waddinxveen is de enige gemeente die tegen het plan is. Daarom waren er meerdere raadsleden die vragen stelden, nu Zuidplas door gaat.

Raadslid Prins van het CDA vroeg tijdens het vragenkwartiertje vroeg om een beter onderzoek naar de verkeersafwikkeling en wilde van het college weten of de gemeente een visie heeft wat dit gaat doen met de winkeliers van Waddinxveen. Van wethouder Kortleven hoorde ze graag of Waddinxveen een zienswijze gaat indienen nu Zuidplas laat weten dat men door wil gaan met het plan.

Van Helden (VVD) vraagt zich over hetzelfde onderwerp af hoe het staat met een regionale visie detailhandel en vraagt zich af of de gemeente de zorgen van de winkeliers in de gemeente Waddinxveen deelt. “Eerder al heeft Waddinxveen zorgpunten geuit en zijn deze nog steeds zo?” vroeg het raadslid. Kerssies (PCW) bevroeg het college met welke middelen eventueel de provincie Zuid Holland kan ingrijpen.

Wethouder Kortleven (PCW) legde de gemeenteraad uit dat de bal nu bij Zuidplas ligt en heeft de brief van ondernemersvereniging Waddinxveen en die van Zevenhuizen inmiddels doorgestuurd naar de raad. De PvdA/GroenLinks fractie in Zuidplas heeft het laten agenderen voor de raad van 2 maart a.s. Kortleven wil dit verder afwachten.

Kortleven maakt zich zorgen over over de uitbreiding en met name over de artikelen die straks verkocht gaan worden, welke nu al bij de winkeliers in Waddinxveen verkocht gaan worden zoals voor dieren. Het college van Waddinxveen gelooft de marktruimte, die van der Spek schets in zijn plan, niet en deze twijfel wordt volgens hem in het advies van de  Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland onderschreven. Het college van B&W in Zuidplas heeft dit advies naast zich neergelegd.

Kortleven schetste het proces waarin van der Spek nu een bestemmingsplan gaat indienen en daar gaat de raad van Zuidplas over. Hij heeft inmiddels wel met de Zuidplas wethouder Hordijk gesproken maar die blijft achter het besluit van zijn college staan. “Pas als we het bestemmingsplan inhoudelijk kennen kunnen we een zienswijze indienen” let de wethouder uit. Waddinxveen gaat waarschijnlijk wel een zienswijze indienen over de mobiliteitsproblemen bevestigde Kortleven.

In hoeverre de provincie kan ingrijpen na vaststelling van het bestemmingsplan, kon de wethouder niet voorspellen. Volgens hem ligt er nu een negatief advies maar hoe bindend dit is, was voor hem onduidelijk. Hij vroeg zich wel af of je moet willen dat men uiteindelijk naar de rechter gaat. Hij wacht vooralsnog de ontwikkelingen in de raad van Zuidplas af en beloofde de raad van Waddinxveen op de hoogte te houden van de voortgang.

Advertentie