8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

SP : Aanpassingen bushaltes moeten veel beter (+video)

De bushaltes die zijn aangepast in Zuidplas voor mensen met een lichamelijke of visuele beperkingen zijn soms ronduit gevaarlijk. SP raadslid Serena Rodenburg hield hierover een presentatie met foto’s in de gemeenteraadsvergaring van 2 maart.

Rodenburg was op schouw geweest met het Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken in samenwerkingen met inwoners met een beperking en was geschokt van de bevindingen. “deze was schrikbarend. Zoals de Rozenstraat in Zevenhuizen. Ten eerste zorgt een paal in de stoep ervoor dat een rolstoelgebruiker niet langs de abri kan. Ten tweede staat de prullenbak zo geplaatst dat deze gebruiker ook niet langs de andere zijde van de abri kan. Voor een gebruiker met een visuele beperking missen arkeringen. Er is een geleidelijn, maar geen attentie vlak of einde perron markering. Daarnaast is het missende stukje damwand erg gevaarlijk als je een stapje achteruit wil doen”.

Rodenburg gaat verder en toont de aangepaste bushalte aan de Bospolderstraat in Nieuwerkerk die in 2018 met veel tam tam werd geopend maar waar anno 2021 een rolstoel nog steeds niet van het fietspad naar de stoep kan. Wethouder Schuurman noemde dit toen een leermoment maar de situatie is nog steeds opgelost.

Omdat Rodenburg de wethouder hiermee onder vuur neemt schieten van der Spek (ChristenUnie/SGP) en van Wijnen (VVD) het college te hulp door te stellen dat het technische vragen zijn. Rodenburg laat weten dat de nood zo hoog is, dat ze haar betoog door bleef zetten met de foto’s die ze toont aan de gemeenteraad.

Andere raadsleden springen Rodenburg te hulp. Van Drenth (NEZ) noemt de foto’s van de SP een eyeopener en Bovens (PvdA/Groenlinks) maakt een compliment dat Rodenburg dit zo toont. Ambachtsheer (ChristenUnie/SGP) en Bon (D66) steunen haar ook en wachten op het antwoord van de wethouder.

Wethouder Schuurman (ChristenUnie/SGP) noemt het mooi om bij het onderwerp stil te staan en verteld dat er stappen worden genomen. Hij laat weten te streven om samenwerking met het PGCZ te hebben en neemt de suggesties mee. Deze onduidelijke beantwoording schiet het PGCZ in het verkeerde keelgat en plaatsen de foto’s op Facebook. Hierop heeft wethouder Schuurman toch toezeggingen gedaan om tot oplossingen te komen.

Advertentie