8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Weerstand scholen over Kerkstraat ondergesneeuwd in financieel gekrakeel en wacht op besluit

Afgelopen weken zijn de scholen, bestuurders en ouders druk in de weer geweest over het ruimtegebrek in de wijk Triangel in Waddinxveen. Het plan om tijdelijk het schoolgebouw aan de Kerkstraat in te zetten om het ruimtegebrek op te lossen valt verkeerd bij zowel de TVO als de Dick Brunaschool. Deze locatie ligt hemelsbreed 1,9 km verderop.

Tijdens de commissievergadering van 9 maart spraken de schoolbestuurders in. Frank Tiggers namens Stichting Klasse (van de Dick Brunaschool) veegde in zijn betoog de zogenaamde precedentwerking van tafel als het noodlokalen komen. Volgens Tigges zijn die noodlokalen hard nodig en ziet het scenario Kerkstraat somber in : “De gemeente gaat er echter vanuit dat er zeker 6 schooljaren gebruik gemaakt moet worden van de dislocatie Kerkstraat, vanwege het afvlakken van de piek ruimtebehoefte. Zes jaar!! Dit heeft een grote impact op de manier waarop wij ons onderwijs kunnen vormgeven, op ouders die meerdere kinderen op onze scholen hebben en dus grote kans dat zij meerdere jaren moeten pendelen tussen Kerkstraat en Parklaan, op ouders die geen plek hebben op de kinderopvang en op kinderen die geen fatsoenlijke plek hebben voor de buitenschoolse opvang. Dit alles kan voorkomen worden met noodlokalen”.

Waarom staan wij nu recht tegenover de gemeente en zijn wij zo bezorgd en boos over het proces en de keuzes van de gemeente? De gemeente stelt in de memo tijdig geanticipeerd te hebben op het ruimtetekort van de scholen en vroegtijdig aan de slag is gegaan. Wij stellen dat dit niet zo is” stelt Tigges in zijn inspraak. Volgens hem blijft de gemeente uitgangspunten gebruiken die al zijn achterhaald. Hij benadrukt dat hij al begin 2019 het probleem heeft aangekaart bij de gemeente Waddinxveen. Maar de communicatie van de gemeente met de scholen wordt door hem geschetst als niet wederzijds : “Tenslotte wordt er vooral over ons gesproken en veel te weinig met ons. Genomen besluiten worden aan ons medegedeeld in plaats van het met elkaar tot gedragen besluiten komen, zoals ik dat in de andere gemeenten waar wij onderwijs bieden, gewend ben”.

Tenslotte wordt er vooral over ons gesproken en veel te weinig met ons

Bestuurder Tigges van de Dick Brunaschool

Zijn collega Gijsbert Buijs was van mening dat de bedragen voor de noodlokalen in de memo aan de gemeenteraad niet klopte, hij was in het verleden veel minder kwijt. Buijs vreest dat ouders gaan kiezen voor andere scholen : “Als de gemeente bij uitvoering van de verordening blijft voorzien we ook op langere termijn grote problemen. Naast alle argumenten die we eerder hebben genoemd ontstaan er zo goed als zeker nieuwe knelpunten: Zo zal er een ‘waterbed effect’ optreden en de knelpunten zich verplaatsen naar andere wijken. Doordat ouders geen opvangplek hebben in Triangel en kinderen moeten fietsen naar de Kerkstraat dan zal dat leiden tot een vlucht naar onder andere de wijk Zuidplas”.

Wethouder Leferink deelde de kritiek niet die de beide schoolbestuurders hadden maar haar bijdrage leek meer te leiden tot verdere uit elkaar drijven dan toenadering zoeken. Meerdere malen vroeg de wethouder een akkoord van de raadscommissie om de 2 km grens uit de verordening te mogen handhaven. Maar er was geen raadsvoorstel en de commissie leek ook niet een besluit te willen nemen waardoor het meermalig verzoek van de wethouder drammerig over kwam. Leferink benadrukt dat er wel sprake is van een precedent werking en dat de scholen zelf over dit onderwerp de hakken in het zand hebben gezet.

De commissieleden buigen zich vooral over de financiële gevolgen van de plannen en voor WeWa lijkt bij monde van commissielid Schippers  bezig met de begroting en niet met de bezwaren van de scholen. Grooten (D66) heeft echter een alternatief bedacht door slechts 1 jaar gebruik te maken van de Kerkstraat en daarna noodlocaties te maken in Triangel. Hij krijgt het voor elkaar dat de wethouder, samen met wethouder Kortleven, het alternatief gaan doorrekenen. Kortleven laat ook weten dat deze onderbouwing dan wel vertrouwelijk is en dat elders grond verwerven geen optie is. “ik zie alleen financiële redenen om door te gaan met de Kerkstraat , inwoners die zich willen vestigen vragen een betere oplossing” aldus Grooten.  Kortleven laat weten dat het over miljoenen euro extra kosten kan gaan.

ik zie alleen financiële redenen om door te gaan met de Kerkstraat , inwoners die zich willen vestigen vragen een betere oplossing”

Commissielid Grooten (D66)

Hettema (PvdA/GroenLinks) roept op om de koppen met de raadleden bij elkaar te steken maar niet alle fracties zijn hier voorstander van. Van Helden (VVD) laat weten dat ze eerst in de fractie dit wil bespreken. In haar betoog signaleert ze dat het niet goed is dat de scholen nu tegenover het college staat. Ze roept het college op om alle informatie eerst te verstrekken alvorens te besluiten.

Van der Krol (PCW) stelt dat de Kerkstraat nu niet goed onderhouden is en dat ze signalen krijgt dat er plafondpanelen naar beneden zijn gekomen, dat er sprake is van slechte ventilatie en dat er rioolproblemen zijn. Ze vraagt de wethouder of hier iets aan gedaan kan worden. Op dit moment zitten er 2 klassen van de Theo Thijssenschool in en mogelijk later nog een extra klas.

Wethouder Leferink beloofd het onderhoud goed op te pakken en vraagt of toch naar de besluitvormende raad kan om een besluit te nemen. Veel fracties zijn daar na bijna 3 uur lange vergadering nog steeds geen voorstander van en willen het in hun eigen fractie bespreken. Haar collega Kortleven stelt dat de nieuwe variant ook de 2 kilometer norm laat schieten dus ziet hij geen reden dat het niet naar de besluitvormende raad. Grooten bijt hem toe dat hij toch echt te kort door de bocht gaat.

Uiteindelijk is er niets besloten maar lijkt de weerstand van de scholen vooral op financiële weerstand te stuiten en minder op de vele praktische bezwaren. Met ook de problemen van andere scholen krijgt Waddinxveen straks basisschoolnomaden, schoolkinderen verdeeld over de hele gemeente in diverse gebouwen.

Advertentie