8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Zo stemde elk dorp van Zuidplas en wie waren de stemmentrekkers?

Met alle verkiezingsdetails onder een vergrootglas heeft in Zuidplas voor het eerst sinds lange tijd een nummer 2 meer stemmen gekregen dan de lijsttrekker. Dat was bij de verkiezingen in Zuidplas het geval bij de nummer 2 van Forum voor Democratie, van Haga die meer stemmen kreeg dan lijststrekker Baudet. Dit komt niet vaak voor.

NummerNaamPartijAantal
1Rutte, M.VVD5825
2Kaag, S.A.M.D662798
3Wilders, G.PVV (Partij voor de Vrijheid)2518
4van der Staaij, C.G.Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)1641
5Segers, G.M.ChristenUnie1286
6Hoekstra, W.B.CDA1210
7Eerdmans, B.J.JA21949
8van Ark, T.VVD876
9Ploumen, E.M.J.Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)818
10Marijnissen, L.M.C.SP (Socialistische Partij)797

Veruit de gemeeste stemmen werden op woensdag uitgebracht, 71%. Er stonden lange wachtrijen bij de stembureau’s en als er een rij voor het stembureau staat mag deze na 21:00 uur nog wel de stem uitbrengen. Van de totaal 27.769 uitgebrachte stembiljetten waren er 47 ongeldig, 35 blanco en ontbraken er 18 stembiljetten (inclusief de briefstemmen).

Briefstemmen

In totaal hebben 2961 mensen hun briefstem uitgebracht. Hierbij was 10x geen stembiljet meegestuurd naar de gemeente dus telde de stem niet. 4 stembiljetten zijn ongeldig verklaard en 7 mensen brachten een blanco stem uit. In totaal maakte 8,7% gebruik van de briefstem mogelijkheid. Hieronder de top 10 van de briefstemmers:

Zuidplasbreed

Het mobiele stembureau heeft op meerdere plaatsen en dagen in de gemeente Zuidplas gestaan. Daarom zijn deze stemmen niet per dorp op te tellen maar in totaal maakte 685 stemmers gebruik van de mobiele stembussen. Hieronder de top 10:

Oud Verlaat

Het buurtschap Oud Verlaat heeft al sinds jaar en dag een eigen stembureau in de Vierkap en daar kwamen bij deze verkiezingen 257 stemmers zich melden. Er zijn geen stemmen ongeldig of blanco geteld en de top 10 is :

Nieuwerkerk aan den IJssel

In Nieuwerkerk staat het hoofdstembureau in het gemeentehuis en die was, net als de Walk-in bij Winkelcentrum Dorrestein, alle drie verkiezingsdagen open. Op de woensdag waren er meerdere stembureaus en was er een drive-in stembureau welke ook druk bezocht werd. In totaal 11.913 inwoners hun stem uit in Nieuwerkerk, exclusief de briefstemmen en mobiel stembureau. De top 10 in Nieuwerkerk is :

Moordrecht

In Moordrecht hebben 4.559 inwoners hun stem uitgebracht. Op maandag,dinsdag en woensdag was het mogelijk te stemmen in het gebouw van de IJsclub aan de Leliestraat en woensdag op meerdere plekken in het dorp. De top 10 van Moordrecht is :

Moerkapelle

Moerkapelle had op alle verkiezingsdagen in Dorpshuis op Moer een stembureau. Daarnaast kon er woensdag in de Rank worden gestemd en in de Drive-in aan de Julianastraat. In dit dorp staat, traditioneel, de SGP aan kop qua stemmen. In totaal brachten 2.761 inwoners hun stem uit. De top 10 van Moerkapelle is

Zevenhuizen

In Zevenhuizen kon er alle dagen gestemd worden in Dorpshuis Swanla waar ook een inleverpunt was voor de briefstemmen. Op de woensdag was er op het parkeerterrein van La Baraque ook een drive in stembureau. Stemmen op die dag was ook mogelijk in het Hervormd Centrum en in de Gymzaal aan de burgemeester Nederveenlaan. Er werden in Zevenhuizen 4.549 stemmen geteld. De top 10 van Zevenhuizen is :

Overige verkiezingsfeitjes:

  • De Walk-In tent van de gemeente Zuidplas was uniek in Nederland en de Drive-in die nu in veel gemeenten waren neergezet is een idee vanuit Zuidplas waar deze eerder al werd geïntroduceerd.
  • De verkiezingspotloodjes die de stemmer mocht houden doet het inmiddels goed op marktplaats.
  • Burgemeester Weber was blij met de vele jonge mensen die actief waren als vrijwilligers op het stembureau.
  • Alle partijen hebben in Zuidplas stemmen gehad, geen één partij heeft een 0 achter de uitslag staan.
  • De partij U-Buntu Connected Front kreeg slechts 2 stemmen, Modern Nederland kreeg er slechts 3 ondanks een lokale kandidaat.
  • Van de 1063 kandidaten hebben er 508 geen stem mogen krijgen in Zuidplas.
  • Van de Zuidplas kandidaten is van Ark (VVD) uit Nieuwerkerk de grote overwinnaar met 876 stemmen, Soltani (JA21) uit Moordrecht kreeg 34 stemmen, CDA raadslid Meppelink uit Moordrecht kreeg 14, Thadiens van de PVV uit Zevenhuizen 12 stemmen, Nieuwerkerker Senso Rieskin van Modern Nederland krijgt één stem.

Advertentie