8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Terugblik 1 jaar corona in Zuidplas – Vaccinatiecentrum wacht op vaccins (+interview burgemeester Weber)

Op 20 maart 2020 kwam het bericht dat de eerste besmetting was vastgesteld in de gemeente Zuidplas. Tien dagen eerder was er al corona vastgesteld in Waddinxveen waarna Gouda en Capelle aan den IJssel later volgde. Op 22 maart was de eerste ziekenhuisopname en op 31 maart overleed de eerste coronapatient uit Zuidplas.

Nog voor de eerste besmetting kondigde op 12 maart 2020 premier Rutte in een persconferentie diverse maatregelen zoals afgelasten van evenementen af. Op datzelfde moment speelde amateur theatergroep Turf uit Zevenhuizen haar generale repetitie. De voorstelling is nooit meer gespeeld. Er werd van allerlei acties op touw gezet om vooral de oudere mensen, die niet meer bezocht mochten worden, een hart onder de riem te steken. Applaus klonk van de Nieuwerkerkse flat de Iep voor de mensen in de zorg.

De zogenaamde eerste golf had voor Zuidplas een piek van 32 besmette personen in april. Parken werden afgesloten,strenge maatregelen in de gemeente en er buiten, geen koningsdag en geen dodenherdenking in het openbaar. Het geplande feest voor 75 jaar vrijheid op bevrijdingsdag moest worden geannuleerd.

Daarna werd het wat rustiger in Zuidplas en leek iedereen weer een beetje bij te komen. Versoepelingen van de maatregelen werden doorgezet, scholen weer open, sportcompetities startte voorzichtig en in de zomer kon er gezwommen worden, met kleine groepjes in het buitenbad in Nieuwerkerk. In juni waren er een aantal piekdagen met hoogtepunt 5 besmettingen. Toen werd Zuidplas landelijk gezien als brandhaard maar achteraf was dit een peulenschil tot later in 2020

In september brak de tweede golf los en waren het aantal besmettingen vele malen hoger dan in de eerste golf. In drie weken verdubbelde het totale aantal besmettingen in de gemeente Zuidplas. Eind oktober liep het besmettingen op tot 202 en pas begin december daalde dit aantal naar rond de tachtig twee weken. Dit was echter van korte duur. Vanaf 1 december wordt door de overheid een mondkapje verplicht gesteld in openbare ruimten.

In de eerste week van 2021 werd de grootste piek tot nu toe gezien, op 9 januari waren er op 1 dag 42 Zuidplassenaren besmet, 2 opgenomen in het ziekenhuis en 2 overleden. Daarna daalde het weer tot in februari 55 in een week. Begin januari zijn de eerste vaccinaties gestart en 23 januari gaat de avondklok ook in Zuidplas in. Het aantal besmettingen loopt licht op tot 92 afgelopen week.

Tot 19 maart 2021 zijn er inmiddels 3.371 inwoners besmet geraakt, zijn er 97 inwoners in het ziekenhuis opgenomen en 45 inwoners zijn overleden door het COVID-19 virus. Burgemeester Weber vatte in het onderstaande interview het jaar samen als ellende en onzekerheid maar ook zeker aan mooie acties en dat mensen meer naar elkaar omkijken.

Weber is blij dat er nu een vaccinatiecentrum komt in sporthal de Kleine Vink in Nieuwerkerk. Voor Weber is dit het licht aan het einde van de tunnel. Maar ondanks dat de borden al overal staan, is het centrum nog niet operationeel. Volgens Weber staat het centrum klaar maar is het wachten op de vaccins zelf. Dan kan binnen 48 uur volgens burgemeester Weber gestart worden met vaccineren. Zie hieronder het interview met burgemeester Weber over vaccinatie, maatregelen en het digitaal vergaderen:

Advertentie