8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Gemeente Zuidplas claimt via WVG gronden in Zuidplaspolder voor vijfde dorp

De gemeente Zuidplas heeft via de Wet Voorkeursrecht Gemeenten een aantal gronden ‘geclaimd’ door deze aan te wijzen. Deze aanwijzing is afgelopen week gepubliceerd in de Staatscourant.

Volgens deze wet mogen eigenaren niet meer de grond verkopen aan een ander alvorens het aan de gemeente aan te bieden. Hiermee krijgt de gemeente de recht op eerste koop en zorgt het ervoor dat grondspeculatie wordt voorkomen. Naast het eerdere gebied rond de Derde Tochtweg en de Bredeweg/Middelweg zijn ook percelen aan de Noordringdijk bij het Gouwe Park en de Vijfde tochtweg aangewezen.

Kaart met aangewezen kavels (Geel)

Hiermee lijkt een uitbreiding van het Gouwe Park een mogelijkheid. Niet alle kavels in het gebied zijn aangewezen omdat deze in eigendom zijn van de gemeente Zuidplas of van de Grondbank. De Grondbank heeft veel grond in eigendom in de Zuidplaspolder en is een samenwerking tussen de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Zuidplas, Waddinxveen en Gouda.

Wat er precies gebouwd worden is al lange tijd geheim gehouden door de gemeente Zuidplas. De bekendmaking is steeds uitgesteld omdat er geen overeenkomst was met de partners in de grondbank. Zuidplas bezit heeft hierin een aandeel van 9% tegen bijvoorbeeld 40% eigendom van Rotterdam en de provincie. In 2019 werd een plan bekend gemaakt met 4000-5000 woningen en dat zorgde vooral in de gemeenteraad voor onrust.

Met name Leefbaar Rotterdam met de VVD en de PvdA stemden voor een motie om de Zuidplaspolder te annexeren en de ontwikkeling over te nemen. De Rotterdamse wethouder noemde het toen al onuitvoerbaar. Naast ontwikkeling van het Vijfde Dorp bleek uit de PRO 2020 dat Zuidplas ook de ontwikkeling onderzoek van Nieuwerkerk Noord bij het industiegebied de Hoogeveenen, de Eerste Tochtweg en de Westringdijk.

Advertentie