8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Ontwikkelaar heeft haast met sloop Posthuis terwijl gemeente liever eerst plan ziet

 De ontwikkelaar van de nieuwe woningen van het Posthuis in de Dorpsstraat heeft een vergunning aangevraagd om de panden te slopen bij de Omgevingsdienst Midden Holland. Ontwikkelaar Nieuw Holland Vastgoed laat aan Gouwe IJssel Nieuws weten dat er meerdere reden voor sloop zijn echter is de gemeente voorstander van eerst een plan.

Volgens de woordvoerder van Nieuw Holland Vastgoed zijn de redenen tot sloop:” De ontwikkeling van het posthuis is een zeer complexe opgave. Om verschillende reden is daarom besloten om te kijken of het mogelijk is om de sloop eerder uit te voeren. Eén daarvan betreft tijd. De sloop zelf vergt uiteraard veel tijd, maar er is mogelijk ook sprake van (vervolg) onderzoeken bijvoorbeeld op het gebied van archeologie. Daarnaast zal er waarschijnlijk ook afgevoerd en/of gesaneerd en/of gekeurd moeten worden in verband met de milieukundige staat van de grond in de tuin en mogen er vanuit het Hoogheemraadschap waarschijnlijk geen werkzaamheden in het stormseizoen plaatsvinden. Tot slot, en dit is een hele belangrijke reden, biedt het extra tijd voor de sloop en zo meer en betere mogelijkheden om zorgvuldig te werk te gaan”.

De woordvoerder van de gemeente laat echter weten “De sloop van het Posthuis heeft niet onze voorkeur. De aanvraag daarvoor is inderdaad gedaan en moet wettelijk worden getoetst. De gemeente wacht nog op een concreet plan en dringt daar bij de ontwikkelaar op aan.” Het plan past binnen de het komende bestemmingsplan en hoeft niet door de gemeenteraad goedgekeurd te worden maar laat de gemeente weten “Uiteraard zal de raad (net als de omwonenden) direct op de hoogte worden gebracht als er een plan is”. Hoewel wethouder Hordijk er niet van uitgaat dat het scenario van jarenlange kaalheid, zoals na de sloop van de voormalige pizzeria in Moerkapelle, kan Hordijk geen garanties geven.

De bewoners zijn niet betrokken bij de plannen voor sloop en moesten de informatie verkrijgen via de officiële bekendmaking van de aanvraag van de sloopvergunning. Zuidplas geeft toe dat het slopen van het pand een complexe uitdaging is “De sloop moet zeer zorgvuldig gebeuren. Bewoners worden uitgebreid geïnformeerd voordat sloop aan de orde is”. De zorgen bij de bewoners zijn groot door de beperkte ruimte in en rond het gebied en omdat er nog een woning “vast’ zit aan het posthuiscomplex waarom heen gewerkt zal moeten worden.

Ondanks de wens van de gemeente om eerst een plan te hebben alvorens te gaan slopen blazen gemeenteraadsleden Karreman (VVD) en de Ruiter (CDA) al de loftrompet over de sloop in een persbericht:” Inmiddels is er een sloopvergunning aangevraagd. Dat is een geweldige stap in de goede richting. Zo ver zijn we in de ruim 10 jaar dat het Posthuis leeg staat niet geweest. Raadsleden de Ruiter en Karreman wensen de eigenaar c.q. ontwikkelaar succes toe bij de herontwikkeling en zij zullen het proces blijvend volgen totdat er daadwerkelijk gestart wordt met de fysieke herontwikkeling” aldus het persbericht.

Zie hier het dossier over het Posthuis op de site van Gouwe IJssel NIeuws

Advertentie