8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Geuroverlast Wagro wordt door bouw hal tegengehouden


De Waddinxveense Groenrecycling Wagro B.V. (Wagro) heeft een principeverzoek ingediend bij de gemeente Waddinxveen. De Wagro wil een hal bouwen naast hun huidige bedrijf. In de hal wil de Wagro het composteren van groenafval uitvoeren. Het college van B&W in Waddinxveen wil hieraan meewerken.

Groenafval composteren in nieuwe hal

De Wagro verwerkt nu groenafval in de open lucht. Dit zorgt voor geuroverlast en klachten. Om deze geuroverlast te voorkomen is de bouw van een hal nodig. Om deze hal rendabel te maken moet het inzamelvolume wel toenemen. De Wagro ligt dicht bij de nieuwbouwwijk Triangel. In het collegebesluit is terug te lezen dat de hal 2,5 keer meer groenafval verwerkt kan worden : “De hal van circa 20.000 vierkante meter groot wenst de Wagro te bouwen op 3 hectare eigen grond naast de huidige bedrijfslocatie. In de hal worden de geur belastende activiteiten onder gebracht. In de basis wordt de hal gebruikt voor het composteren van 212.500 ton groenafval. Er wordt in de huidige situatie 84.000 ton groenafval ingezameld, de inname van het groenafval neemt hiermee met factor 2,5 toe“.

Nieuwe hal : Bron collegebesluit Waddinxveen

Lucht reinigen met best beschikbare techniek

De hal heeft een omvang van circa 20.000 vierkante meter en is 12 meter hoog. Er wordt gebruik gemaakt van de best beschikbare techniek om de lucht te reinigen. Daarnaast komt de restgeur via een schoorsteen in hogere luchtlagen vrij. Wethouder Kortleven: “Met de bouw van de hal worden geurklachten fors teruggedrongen. Wij verwachten dat onze inwoners hierdoor niet langer last hebben van de geuroverlast. Daarom heeft het college in principe besloten mee te werken aan de bouw van de hal”.

Het principeverzoek wordt ter kennisneming aangeboden aan de raad. Daarna start de bestemmingsplanprocedure. De raad besluit over het bestemmingsplan.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg