8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Thuis het theaterstuk ‘Ik ga op reis, Pieter’ kijken

De theatervoorstelling ‘Ik ga op reis, Pieter!’ over twee kinderen in de oorlog krijgt een speciale familievoorstelling voor jong en oud in Zuidplas. Op 1 mei kunnen belangstellenden thuis via streaming de voorstelling zien.

Het theaterstuk ‘’Ik ga op reis, Pieter!’’ is bedacht en geschreven door stemacteur en regisseur Peter Lems en wordt gespeeld door kinderen. De 35 voorstellingen vorig jaar vervielen vorig jaar op het laatste moment door de eerste lockdown. Peter Lems: “We stelden het een jaar uit. Dan zou corona wel voorbij zou zijn, toch?’’. Dit jaar gebeurde hetzelfde met de 35 uitvoeringen van 23 maart tot 23 april. Want de theaters bleven dicht en leeg. “Maar weer laten wegspelen is iets wat de jonge acteurs niet willen. Ze spelen wel.

Nu in lege zalen voor ‘publiek op afstand’ en streamen rechtstreeks naar de huiskamers. De afstand overbruggen ze met hun passie en enthousiasme. Ze spelen met vuur!” Op 1 mei stond de voorstelling in Zuidplas gepland. Dat is nog steeds zo, maar nu dus te zien via de computer, laptop, tablet of smartphone. De voorstelling begint om 19.00 uur met een inleiding door wethouder van cultuur Jan Verbeek.

Op ikgaopreispieter.nl kunnen bezoekers een ticket van 5 euro bestellen en de streaming bekijken. Geschikt voor 11 tot 80-plus. Het bijbehorende boek met AV-link bij de voorstelling is verkrijgbaar bij boekhandel Van Delft in winkelcentrum Reigerhof, nr. 64, in Nieuwerkerk aan den IJssel.

‘Aanleiding/achtergrond

“We hebben nieuwe verhalen uit de oorlog nodig, persoonlijk en lokaal” Zeker nu er (binnenkort) geen overlevenden meer zijn om hun verhalen door te vertellen! zeiden Paul Blokhuis (staatssecretaris VWS) en Gerdi Verbeet (Nat. 4 en 5 mei comité) bij de aftrap van ”75 jaar vrijheid” in 2020.

Historisch besef is van groot belang. Nodig om nieuwe oorlogen te voorkomen. Minstens zo belangrijk is het bewust worden van stereotypering, vooroordelen, uitsluiting, racisme, antisemitisme, verdrijving, vernietiging… Dat gebeurde in WOII op extreem grote schaal, maar kan zomaar weer gebeuren, als we niet alert genoeg zijn. Daar gaat het dan ook over in ‘Ik ga op reis, Pieter!’’ met Esther, Pieter en Johan (10-12 jr) in de hoofrollen. Een verhaal van toen, met een duidelijke toepassing in het nu en voor de toekomst.

”Indrukwekkend, aangrijpend en meeslepend” oordeelden de circa 1200 bezoekers van de try-outs, die nog wel voor publiek konden worden uitgevoerd.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg