8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Energiescan voor agrariërs met interesse in zonnepanelen op agrarisch dak

Agrarische bedrijven hebben naast een relatief hoog energieverbruik ook veel ongebruikte ruimte op hun daken beschikbaar, het plaatsen van zonnepanelen heeft daarom veel voordelen. Sinds kort kunnen agrarische ondernemers in gemeenten Waddinxveen en Zuidplas zich aanmelden voor het project ‘Zon op Dak Groene Hart’, een samenwerking tussen gemeente Waddinxveen, gemeente Zuidplas en LTO Noord. Door middel van een energiescan wordt bij betrokken agrariërs onderzocht in hoeverre zonnepanelen op de beschikbare agrarische daken van deelnemers rendabel zijn.

Wat is ‘Zon op Dak Groene Hart’

Bij het project zijn naast gemeente Waddinxveen en gemeente Zuidplas en LTO Noord ook de gemeenten Bodegraven, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn betrokken. Alle partijen delen het doel om eerst agrarische daken te benutten voor zonne-energie, voordat landbouwgrond wordt aangesproken om energie op te wekken. Daarom is ingezet op een continuering van een eerder ‘Zon op Dak’-project dat liep in 2018-2019.

Agrarische ondernemers kunnen zich aanmelden voor een onafhankelijke energiescan, waarbij de ondernemer en LTO Noord de wensen en belemmeringen bespreken. Er wordt aandacht besteed aan onder andere de dakconstructie en aanwezigheid van asbest, waarna advies wordt gegeven en de investering doorgerekend wordt. Afhankelijk van de dakgrootte kan geadviseerd worden om de zonnepanelen te financieren via de SDE++-regeling of de salderingsregeling.

Het project ondersteunt tevens bij de realisatie van zonnepanelen en adviseert netbeheerders rondom netverzwaringen in de regio. Agrarische ondernemers die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden via deze link.

Voor vragen neem contact op met: Klaas Hielke Dijkgraaf (Projectleider) Tel: 0642112097 Mail: khdijkgraaf@ltonoord.nl

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg