8.5 C
New York
dinsdag 22 juni 2021

Software bug oorzaak foute termijnafschrijving belastingen in Zuidplas

De termijnbedragen van de gemeeentelijke belastingen in Zuidplas zijn door een bug in de belastingsoftware veroorzaakt. Wethouder de Haas legde dat op 11 mei uit aan de gemeenteraad als antwoorden op vragen van PvdA/GroenLinks fractielid Damen.

Eind april werden de inwoners verrast door een verkeerd termijn bedrag van de Onroerend Zaak belasting. Het bedrag was door 9 termijnen in plaats van de 10 termijnen berekend. Volgens de gemeente is dit een eenmalige fout en De Haas liet Damen weten, als voormalig ICT-er, dat bij alle software pakketten websites vol staan met fouten.

De Haas liet weten dat de fouten niet aangepast konden worden door de geslotenheid van het systeem. Omdat het berekenen van de termijnbedragen automatisch gaan is er geen reden om naar het proces te gaan kijken. Volgens de wethouder heeft de gemeente het proces in orde, was het vierogenprincipe niet noodzakelijk door de automatisering van de berekening en zal het niet meer gebeuren.

Damen was verbaasd dat het ineens kon gebeuren terwijl de software al tijd in gebruik is. Wethouder de Haas benadrukte nogmaals dat het niet eerder was gebeurd en niet met testen was gevonden. Helaas is de software beperkt voor correctie van de termijnen en als het eenmaal in gang gezet is, kan de afschrijving niet meer worden aangepast.

De gemeente roept inwoners op om niet het bedrag terug te laten boeken (storneren), de vervolgtermijnen worden aangepast waardoor het totale bedrag weer klopt met de eerder verstuurde aanslag.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg