8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Politiechef Wijnen zwaait af met stabiele misdaadcijfers, aanrijdtijden blijven hoog

Politiechef Peter Wijnen van team Waddinxveen-Zuidplas zwaait tevreden met stabiele misdaadcijfers af van team Waddinxveen-Zuidplas. Op 19 mei had hij, samen met burgemeester Weber, een persgesprek over de misdaadcijfers van het eerste kwartaal.

Uit deze cijfers bleek dat de avondklok oorzaak was voor minder inbraken en mobiel bandistisme ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. “Als het geboefte toch met het ingaan van de avondklok buiten was, was de controlekans heel groot dus bleef men weg“. Wel ziet Wijnen een verplaatsing van woninginbraken naar inbraken in schuren en kelderboxcomplexen. Net als inbraken zijn overvallen en straatroven delicten die een hoge impact hebben op slachtoffers. Wijnen kon blij vertellen dat er geen overvallen waren in het eerste kwartaal.

Het gaat echter minder goed met het aantal gestolen voertuigen, in 2021 zijn er meer aangetroffen dan in 2020. Door de samenwerking met handhaving heeft dit echter wel kunnen leiden tot 3 aanhoudingen. Er zijn ook meer meldingen van jongerenoverlast en de politiechef legt hier een link naar de coronacrisis. Volgens hem zijn er meer mensen thuis die het opvallen én hebben jongeren minder te doen doordat ze niet kunnen sporten of naar school kunnen gaan.

Wijnen ziet dat tijdens zijn termijn de misdaad stabiel is geworden en dat men, in zeer goede samenwerking met handhaving en gemeente, veel zaken hebben kunnen oplossen. Burgemeester Weber sprak zijn dank uit en wenst Wijnen veel suces in zijn nieuwe rol als teamchef van Gouda en Bodegraven-Reeuwijk.

Weber lichtte toe dat handhaving van de gemeente na alle perikelen weer geheel op sterkte is. Afgelopen maand zijn er in Zuidplas 55 corona boetes uitgeschreven. Corona blijkt de taak te zijn voor de handhavers maar Weber hoopt dat met de versoepelingen van de maatregelen, handhavers weer toekomen aan de eigenlijke taken zoals handhaven van afvalbeleid, parkeren en hondenbeleid.

Over een paar jaar komt de verdeling van de sterkte van de teams weer aan de orde. Weber benadrukte dat hij hier wederom zal pleiten voor goede verdeling van het aantal agenten in relatie van de groei van Zuidplas én Waddinxveen. Peter Wijnen benadrukte dat het korps op dit moment op orde is. Af en toe moet hij krachten afstaan aan bijvoorbeeld de Mobiele Eenheid die demonstratie in Den Haag moeten begeleiden maar anderszijds kan hij bij problemen weer een beroep doen op andere teams.

Aanrijdtijden

De reactietijd van de politie bij prio 1 meldingen blijven een zorgenpunt. De landelijke norm is 90% aanwezig binnen 15 minuten bij spoed. In Zuidplas is deze norm al lange tijd niet gehaald en met uitzondering van maart blijft deze ver achter. Volgens Wijnen komt dit door de uitgestrektheid van het gebied waardoor primaire zorg niet altijd gegeven kan worden zoals het team graag zou willen. In een aantal gevallen konden Gouda en Zoetermeer bijspringen. Ook het korps van Rotterdam Rijnmond heeft een paar keer geholpen maar deze staan niet in de aanrijdtijden omdat dit een andere regio is. De verlenging van de Moordrechtboog kan volgens Wijnen wel bijdragen aan een snellere verplaatsbaarheid.

Advertentie