8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Raad Zuidplas unaniem achter WVG voor Vijfde Dorp

De gemeenteraad van Zuidplas heeft op woensdag 19 mei unaniem voor gestemd voor het voorstel om gronden aan te wijzen in kader van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten in het toekomstige Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder. Met dit besluit moet een eigenaar van grond in het gebied zijn huis altijd ten eerste aan de gemeente te koop aanbieden. Hiermee wordt volgens het raadsvoorstel speculatie van grond voorkomen.

De heer Kreft, bewoner van de Vijfde Tochtweg sprak in om zijn verontrusting uit te spreken, hij maakt de WVG nu voor een tweede keer mee in een aantal jaar tijd. Eerst heeft hij een naar proces meegemaakt met de aanleg van de Moordrechtboog door de provincie Zuid Holland en nu kreeg hij een brief binnen van de gemeente Zuidplas.

Tegen de officiële aanzegging had de heer Kreft bezwaar gemaakt. De WVG op zijn perceel zorgt ervoor dat hij wederom een onzekere periode meemaakt. De plannen stemt hem niet vrolijk want hij ziet dat als een aantasting van zijn woongenot. Hij vreest dat de WVG zorgt voor een waardedaling. Maar misschien met het kille juridische antwoord van de gemeente had hij de meeste moeite, dit was voor hem een deja-vu met de eerdere WVG met de provincie.

De gemeenteraad had begrip voor de noodzaak van de WVG maar het gebrek van inlevingsmogelijkheden was wel een punt van discussie. “Ik snap dat je dit juridisch moet bewoorden maar ga er dan gelijk achter aan bij een particulier, dit is veel te koel” aldus raadslid Klovert (D66). Hij krijgt hier bijval voor van PvdA/Groenlinks en NEZ.

Waar de raad meer over wil weten is waarom de samenwerking met de GOM, een commerciële instelling die ook diverse gronden in de polder bezit, abrupt gestopt is. Dit blijkt uit een brief die de raadsleden wel hebben maar niet openbaar (zoals voor inwoners en pers) niet is gepubliceerd. De WVG is dus ook geldig voor de gronden van GOM.

Wethouder Schuurman onderschreef de wens van de menselijkheid en zegde toe dat er een gesprek met de inwoners volgt na het juridische schrijven van Zuidplas. Voor hem was de GOM een commerciële partner en die wisten dat dit ging gebeuren. Op de vraag of de drie jaar, zoals gesteld als duur van de maatregel, gehaald kon worden en hoe dan verder van de ChristenUnie/SGP moet Schuurman schriftelijk antwoord geven.

Door de instemming van de voltallige gemeenteraad is op dit gebied de weg vrijgemaakt voor de bouw van het vijfde dorp. Zaterdag 22 mei kregen alle inwoners met WVG dit nog als bevestiging in een aangetekend schrijven. Op de onderstaande kaart zijn de lichtblauwe gebieden van de GOM, de middelblauwe gebieden van private eigenaren en de donkerblauwe gebieden van andere investeerders.

Advertentie