-->
8.5 C
New York
donderdag 29 september 2022

Brief aan informateur Hamer : Laat woningcorporaties hun werk doen

Afgelopen week hebben de wethouders volkshuisvesting in Midden Holland (Gouda, Zuidplas, Wadddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard) een brandbrief gestuurd naar informateur Hamer. De brief wordt ondersteund door de woningcorporaties Vestia, Mozaiek Wonen en Woonpartners Midden Holland die woningen verhuren in dit gebied.

De actie wordt door het hele land gehouden en is gestart door de overkoepelende organisatie van verhuurders Aedes. Deze stelt dat “Woningcorporaties kunnen meer sociale huurwoningen bouwen en verduurzamen als er minder van hun inkomsten via de verhuurderheffing naar de belasting gaat. Maar dat niet alleen: het levert ook snel extra werkgelegenheid op, vooral in de bouw. Het is belangrijk dat het komend regeerakkoord de sector meer ruimte geeft om te doen waar we voor staan. Meest concrete vorm daarvan is het afschaffen van de verhuurderheffing. Wat zouden corporaties allemaal kunnen doen met die miljarden? Dat maken we deze week nogmaals duidelijk“.

De verhuurderheffing is een heffing voor verhuurders van meer dan 50 huurwoningen in de gereguleerde sector. Hiermee worden huurwoningen bedoeld waarvan de huur lager is dan de grens voor de huurtoeslag. De heffing wordt berekend over de waarde van gereguleerde ofwel sociale huurwoningen. Al jaren vragen verhuurders deze heffing af te schaffen omdat ze hiermee, naar eigen zeggen, minder woningen kunnen bouwen en onderhouden.

In de brief aan de informateur laten de corperaties weten wat ze met het geld van de verhuurdersheffing kunnen doen :

Als de verhuurderheffing wordt afgeschaft, dan 

… kunnen woningcorporaties veel meer woningen bouwen. Voor starters en doorstromers, gezinnen en alleenstaanden, voor jongeren, ouderen en spoedzoekers.

… kunnen woningcorporaties veel meer investeren in wijken en buurten. Voor een fijne betaalbare woonomgeving waar jong en oud plezierig samen wonen. Met diversiteit aan bewoners en woonvormen.

…  kunnen woningcorporaties veel meer investeren in wijken en buurten. Voor een fijne betaalbare woonomgeving waar jong en oud plezierig samen wonen. Met diversiteit aan bewoners en woonvormen.

… kunnen woningcorporaties woningen (met een laag energielabel) sneller verduurzamen – zonder extra kosten voor huurders. 

Advertentie