8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Studenten en archeologen duiken in smederij naar vijfde steenoven

Voordat bij de steenovens klein Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel een bezoekerscentrum wordt gerealiseerd vinden er op zaterdag 26 juni en later in september publieksdagen al plaats. Bezoekers kunnen op deze dagen kennis nemen van het onderzoek dat door studenten van de Saxion Hogeschool en archeologen het afgelopen jaar zoal hebben ontdekt over de oude werk- en woonlocatie van de steenfabriek op Klein Hitland.

Waar nu de entree van Parc de IJsselhoeve is, was vroeger een grote open droogplaats waar duizenden natte kleivormen te drogen werden gelegd. Meerdere gezinsleden die rondom de droogplaats en op de dijk hun arbeiderswoninkjes hadden moesten meehelpen met kantelen van de te bakken klei. In de open ovens werden honderdduizenden ijsselstenen gebakken die door de bewoners van de steenfabriek hand voor hand werden opgetast.

Voordat de linker turfschuur en de naastliggende woning annex smederij opgebouwd kan worden tot een publieksvoorziening moest echter het nodige onderzoek plaatsvinden naar verborgen historische gegevens. Tenslotte hebben we het wel over een rijksmonument.

Studenten archeologie en bouwkunde van de Saxion Hogeschool uit oost Nederland waren bereid, samen met archeologen van de Omgevingsdienst Zuid Holland de archieven en de grond in te duiken en daarmee tevens hun afstudeeropdracht glans te geven. Voorafgaand waren het de krasse knarren van de amateurarcheologen uit de Krimpenerwaard die in coronatijd hun expertise inzetten. Een project dus van alle leeftijden, en met die insteek willen we met de steenovens verder gaan.

Studenten toerisme en recreatie beten zich vast in de opdracht om een netwerk van stakeholders in kaart te brengen en door interviews blijk te geven van hun betrokkenheid en medewerking voor de toekomst. Ook zullen zij op 26 juni hun plannen ontvouwen voor het ontwikkelen van om de steenovens en het Hitlandgebied nog aantrekkelijker te maken.

Afgelopen jaar hebben zich al tal van mensen betrokken getoond om samen met de stichting steenovens klein Hitland om verder te gaan met de gebiedsontwikkeling van klein Hitland. De toekomst zal het uitwijzen.

Op het programma van de publieksdagen staan demonstratie grondboringen, rondleidingen over het steenovencomplex en presentaties door studenten en archeologen. In verband met coronamaatregelen en een maximum van dertig personen bij de rondleidingen hanteren we een toegangsbeleid door middel van inschrijving vooraf.

U kunt zich aanmelden via email st.steenovens.klein.hitland@gmail.com; Vermeld of u 26 juni wil komen, of later in september, daarover berichten we u dan. Geef ook uw 1e en 2e keus aan, ochtend tijdvak van 10.00 – 12.30 uur / middag 13.30 – 16.00 uur.

Advertentie