8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Bezuinigingen en hogere woonlasten in Zuidplas door tekorten (+video)

De gemeente Zuidplas zal de aankomende jaren moeten gaan bezuinigen op allerlei vlakken en de woonlasten moeten verhogen om de tekorten op te lossen voor de gemeente. Deze sombere boodschap kwam van het college van B&W op 15 juni in het persgesprek.

Daar waar Zuidplas gehoopt had om meer geld vanuit het gemeentefonds te krijgen, wordt er juist gekort vanuit de Rijksoverheid. De tekorten worden veroorzaakt door de zorg (WMO en Jeugdzorg), de groei van de gemeente en vermindere rijksinkomsten. In 2020 was een meevaller in grondopbrengsten en was een klein overschot over de jaarrekening. Wethouder de Haas (Financien) benadrukte dat dit eenmalig was.

De provincie (als financieel toezichthouder) staat niet toe dat er geen sluitende begroting wordt afgegeven dus kon Zuidplas volgens wethouder de Haas niet anders dan de OZB te verhogen. Volgens hem kan een deel worden gecompenseerd door een lagere rioolheffing en krijgen gezinnen straks geen precariorechten meer doorbelast van bijvoorbeeld Dunea en Oasen. De Haas verwacht een stijging van 1,8% voor eigenaren van een koopwoning. Inwoners van een huurwoning hebben een kleine meevaller, zij betalen alleen afvalstoffenheffing en krijgen de precariorechten niet meer op de water rekening.

Een andere maatregel is het bezuinigen (met een mooie naam Herstelplan genoemd) waarbij de gemeenteraad eerder al richtingen heeft aangegeven. Vorig jaar sprak de Haas de angst uit voor radicale maatregelen zoals sluiten van zwembad of bibliotheek maar nu in 2021 is hij blij dat dit niet hoeft. Maar hij benadrukt in onderstaand interview wel iedereen het zal gaan merken. Over de bezuinigingen zal later door Gouwe IJssel Nieuws nog in detail worden ingegaan.

Een klein deel van de tekorten worden gebruikt uit de algemene reserve, de spaarpot van de gemeente Zuidplas. Dit zal echter beperkt kunnen want de gemeente moet altijd geld achter de hand houden voor onverwachte zaken weerstand te kunnen bieden, het zogenaamde weerstandsvermogen. Meer details, over de omkeerbaarheid van bijvoorbeeld de bezuinigen en de tekorten is hieronder terug te zien.

Advertentie