8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Onderzoek archeologen oplossing voor verkeersprobleem steenovens klein Hitland

De archeoloog kwam met een indrukwekkende boor aanzetten op de publieksdag voor archeologie, georganiseerd door de stichting steenovens klein Hitland. Afgelopen zaterdag boorde hij op het voetbalveld van Parc de IJsselhoeve onder toezicht van wethouder voor toerisme en recreatie Daan de Haas drie meter de grond in. En inderdaad, hij kreeg bevestigd dat diep in de grond van de oude droogplaats van de steenfabriek nog resten veen te vinden zijn.

Turf van veengrond gemaakt diende weer om de vier grote ovens op het terrein zes weken lang te laten branden. Op de ruïne van de bedrijfswoning gaat binnenkort verder gegraven worden en men hoopt er zelfs de restanten van een vijfde oven te vinden. Van een eerder gesuggereerde smederij zijn tot nu toe geen sporen gevonden.

Wel werden er op oude tekeningen die de studenten van  Saxion Hogeschool toonden in hun eindpresentatie, sporen gevonden van twee dijkopgangen. Eén pad liep vlak langs de onderzochte woning en de ander leidt schuinweg naar de villa van de voormalige eigenaar van de steenfabriek, de heer Mijnlieff.

Deze twee opgangen zouden opnieuw in gebruik genomen kunnen worden om de toenemende drukte op het klein Hitland en de Groenendijk het hoofd te bieden. Tijdens de renovatie van de steenovens in 2010 is op de dijk voorzien van een vrij lange strook parkeerplaatsen. Nieuwe en veilige opgangen bij het bungalowpark en de steenovens zijn daarom zeer gewenst

Advertentie