8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Ondertekening bestuursakkoord maakt komst Vijfde Dorp definitief (+video)

Met de ondertekening van het bestuursakkoord tussen de Grondbank, de gemeente Zuidplas en de provincie Zuid Holland is de komst van het Vijfde Dorp definitief geworden. Burgemeester Weber, Gedeputeerde Koning en directrice de Zoete hebben hun handtekeningen onder dit akkoord gezet op donderdagmiddag 1 juli in hotel van der Valk.

Voor wethouder Jan Hordijk was dit wel een mijlpaal want na jaren onderhandelen met de gemeenteraad en de bestuurlijke partners is er nu eindelijk een akkoord. Maar hij benadrukt dat men er nog niet is en noemde de verkeersafhandeling nog wel een punt van grote aandacht. Zuidplas heeft met deze bestuursovereenkomst volgens Hordijk nu de regie in handen in plaats dat bijvoorbeeld Rotterdam gaat bepalen wat er gebouwd gaat worden.

Gedeputeerde Koning was blij met het grote aantal sociale woningen dat er gaat komen, 30% van de woningen zijn sociale huur. Ze benadrukte dat het niet zomaar wat woningen neerzetten is maar dat er duurzaam en levensbestendige woningen met een bos komt. De gedeputeerde vertelde dat veel mensen dachten dat het niet kon, zo’n nieuw dorp in de lage polder maar na onderzoek dat het wel kan!

De ondertekening werd bijgewoond door de bestuurders en ambtenaren van de gemeenten, provincie en het hoogheemraadsschap. Twee raadsleden van de SP, de enige partij die tegen was, keken de ondertekening gelaten toe en blijven zorgen houden over de toekomst van de polder. Opvallend was dat er slechts twee journalisten uit Zuidplas aanwezig waren terwijl de presentatie van het plan landelijk nieuws was

In de Provinciale Staten was tijdens een commissievergadering veel vragen gesteld en zegde gedeputeerde Koning toe dat er geen vijfde dorp komt als er geen goed verkeersplan zou zijn. Uiteindelijk heeft de provincie nu ingesteld, net als de gemeenten Waddinxveen, Gouda en groot aandeelhouder in de grondbak, Rotterdam. Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard hebben ook hun instemming gegeven en worden als een belangrijke partner in het geheel gezien.

Naast de bestuurlijke overeenkomst tekenden Zuidplas, de Grondbank en de provincie ook twee koopovereenkomsten. Met deze overeenkomsten neemt Zuidplas naar verwachting in 2023 circa 342 hectare (ongeveer 550 voetbalvelden) aan gronden over van de Grondbank (circa 300 ha) en provincie (circa 42 ha). De aanschaf van de gronden is nodig voor de ontwikkeling van het middengebied onder de regie van de gemeente Zuidplas

Inmiddels is Zuidplas bezig met de voorbereidingen op een omgevingsplan dat wordt opgesteld voor de ontwikkeling. Een nieuwe projectorganisatie werkt toe naar een vastgesteld omgevingsplan uiterlijk in 2023, waarna Zuidplas de gronden daadwerkelijk kan aankopen en de realisatie van het Vijfde Dorp start.

Voorafgaand aan het opstellen van het definitieve omgevingsplan, wordt eerst een voorontwerp-omgevingsplan (verwacht: tweede helft 2022) en daarna een ontwerp-omgevingsplan (verwacht: najaar 2022) opgesteld. Ter voorbereiding op het voorontwerp-omgevingsplan organiseert de gemeente diverse contactmomenten waarin het college van Zuidplas input ophaalt voor de uitwerking van de ambities van het masterplan. De feitelijke bouw van het Vijfde Dorp start niet eerder dan medio 2024 laat de gemeente Zuidplas weten.

Aankomende week zal er, in het kader van de samenwerking van Hart van Holland en Gouwe IJssel Nieuws een video worden gelanceerd over de impact en de zorgen over het verkeer rond het vijfde dorp. Hieronder de video van de ondertekening van het bestuursakkoord met interviews.

Volledig interview met wethouder Hordijk van Zuidplas
Volledig interview met Gedeputeerde Koning

Advertentie