8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Zuidplas druk in de weer met onderwijshuisvesting

De gemeente Zuidplas is druk in de weer met de onderwijshuisvesting. Gemeenten in Nederland zijn verplicht om voor het basisonderwijs te zorgen. De groei door nieuwbouwprojecten zorgen er voor dat het aantal leerlingen groeit en vaak eerder dan de rekenkundige prognoses.

De gemeente merkt dat de gebruikte prognose niet aansluit bij de aantallen “Hierin is de
zogenaamde t-1 systematiek van toepassing. Dat betekent dat een school aan het begin van een cursusjaar recht heeft op het aantal vierkante meters op basis van het leerlingenaantal van het jaar daarvoor. In verband met de snelle bevolkingsgroei van Zuidplas hebben we vorig jaar geconstateerd dat er in de groeiwijken extra maatregelen nodig waren op basis van t=0. De raad heeft in december 2020 extra middelen beschikbaar gesteld om deze maatregelen in 2021 te kunnen nemen”
legt wethouder Verbeek uit in een informatienota.

Wethouder Verbeek is druk bezig met zijn ambtenaren om meerdere projecten met het onderwijs richting te geven en kreeg in 2018 al toestemming om ruim 17 miljoen euro te investeren. Toch moest hij al een paar keer terug naar de gemeenteraad voor meer geld omdat de aantallen hoger waren dan gepland zoals nu bij de Keijzerschool in Moerkapelle. Een troost voor Verbeek is dat veel gemeenten met grote nieuwbouwwijken tegen hetzelfde lopen zoals bijvoorbeeld bij buurgemeente Waddinxveen. In de gemeente Zuidplas is het probleem in Nieuwerkerk (Esse Zoom), Moerkapelle (Jonge Veenen) en Zevenhuizen (Koningskwartier). Alleen Moordrecht lijkt de groei door de Brinkhorst aan te kunnen.

Noodlokaal en nieuwbouw in Moerkapelle

De openbare Keijzerschool groeit uit de Brede School omdat het leerlingenaantal hoger is dan oorspronkelijk was. De Rehobothschool heeft ook een hogere groei dan verwacht. Het ooit bedachte plan voor extra lokalen op het gebouw gaat geen oplossing bieden. Daarom zijn er nu noodlokalen neergezet in de vorm van 2 mobiele lokalen. De Rehobothschool zet er op eigen kosten een mobiel lokaal neer voor uitbreiding. Eerder werd de bibliotheek al gesloten in Moerkapelle ten koste van een klaslokaal.

De gemeenteraad heeft op woensdag 7 juli besloten voor een nieuw gebouw (met daarboven 26 koopappartementen) tegenover de bestaande brede school te bouwen. De verkeersafwikkeling gaat aan de Koningsspil verdwijnen en komt aan de andere kant van de school in combinatie van fase 3 van de nieuwbouwwijk de Jonge Veenen. Het probleem in Moerkapelle met lokalentekort wordt ingeschat op 15 jaar, daarna zal de lokalen voor onderwijs een andere functie gaan krijgen.

De huidige parkeerplaats zal verdwijnen en worden omgezet naar een openbare speelplaats en kan overdag door de scholen worden gebruikt. In augustus 2022 start de bouw en verwacht wordt dat bij de start van het nieuwe schooljaar 2023 in augustus de oplevering is.

Nieuwerkerk : vervanging Gideon, PWA en Wingerd + uitbreiding brede school

In Nieuwerkerk aan den IJssel is er naast de groei van de Brede School Esse Zoom door nieuwbouwwijk Esse Zoom Laag ook een opgave om de oudere schoolgebouwen in de wijk Zuidplas te gaan vervangen. Deze twee gebouwen met drie scholen lopen aan het einde van de economische levensduur. In 2018 is al principebesluit met het Integraal Huisvestings Plan genomen om met de scholen onderzoek te doen naar het vervolgtraject.

Uit de informatienota blijkt dat de drie scholen de voorkeur hebben voor 1 gebouw met nieuwbouw van het gebouw. Er zijn nog geen definitieve keuzes gemaakt voor locatie en
scenario. Na een voorlopige keuze zal een participatietraject met de omgeving worden opgestart. Eind 2021/begin 2022 verwacht wethouder Verbeek het projectplan aan te bieden aan de gemeenteraad

Door de groei van de nieuwbouwwijk Esse Zoom is het schoolgebouw voor de PWA en de Gideoschool in de Brede School Esse Zoom te klein geworden. Vanuit de leerlingprognoses hebben de scholen recht op extra lokalen. Daarom zijn de scholen en de gemeente op zoek geweest naar locaties voor vijf verplaatsbare lokale. Uiteindelijk is de voorkeurslocatie de groenstrook langs de Bermweg geworden. Het Waterschap heeft toestemming geven voor het plaatsen van de noodlokalen aldaar.

De scholen hebben de locatie bekend gemaakt aan de ouders van de leerlingen en de gemeente heeft de direct omwonenden over het voornemen om noodlokalen te plaatsen geïnformeerd. Op de brief van de gemeente zijn drie schriftelijke reacties binnengekomen met de vraag om additionele informatie. De direct omwonenden worden uitgenodigd voor een bijeenkomst om hun vragen te stellen aan de projectleider.

Met de scholen wordt verder gekeken naar de toekomst met permanente lokalen. Niet alleen de groei van de wijk zorgen voor nieuwe leerlingen, de scholen trekken ook leerlingen aan vanuit Capelle aan den IJssel.

Op de bestaande locatie aan De Donge kunnen nog vier permanente lokalen worden bijgebouwd. Dat is onvoldoende om aan de behoefte te voldoen. Dus er moet in ieder geval op een andere locatie nog extra worden bijgebouwd. Besturen moeten een besluit nemen om of op de Donge bij de te bouwen en de rest in een ander gebouw te voorzien of voor de gehele extra behoefte op een andere locatie te bouwen.

Zevenhuizen : nieuwbouw Koningskwartier

In Zevenhuizen staan al een tijdelijk schoolgebouw, aangevuld met noodlokalen. De planning is dat de bouw van het Integraal Kind Center (IKC) zal starten met het slaan van de eerste paal in november 2021 en dat in augustus 2022 het gebouw klaar is voor gebruik.

Tekening van nieuw schoolgebouw uit plan gemeente Zuidplas

In de overeenkomst over de positie van schoolbesturen in het Koningskwartier is vastgelegd dat het IKC Koningskwartier, onder bestuur van De Groeiling (Katholiek) en De Vier Windstreken (Protestant Christelijk), hoofdgebruiker wordt van de permanente school. Dit betekent dat de gemeente en genoemde schoolbesturen samenwerken aan de oprichting en bouw van de permanente school. Het IKC Koningskwartier bestaat uit zowel onderwijs als kinderopvang. De gemeente is formeel alleen
verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en niet voor huisvesting van de kinderopvang. In het IHP is opgenomen dat de gemeente de vorming van integrale kindcentra stimuleert en daarom ook ruimte zal realiseren voor de kinderopvang.

De kinderopvangorganisaties (Quadrant en IJsselkids) nemen de lokalen af tegen een kostendekkende huur met een langdurige huurcontract. Voor OBS ’t Reigerbos (openbaar) geldt dat zij ook gehuisvest kan worden in het nieuwe permanente gebouw in de vorm van een dislocatie op basis van het leerlingenaantal.

Oud Verlaat

De Nessevliet, onderdeel van de Vier Windstreken, zal vast blijven houden aan het maximale aantal kinderen van 150. De gemeente Zuidplas is verantwoordelijk voor de school maar 90% van de leerlingen komen uit de naastgelegen wijk Ommoord in Rotterdam. Naast het oude schoolgebouw uit 1913 (waar de Vliet onderdoor stroomt) staat een extra gebouw met 2 lokalen.

De Nessevliet in Oud Verlaat uit 1913, het oudste schoolgebouw van Zuidplas

Advertentie