8.5 C
New York
vrijdag 12 augustus 2022

Slot van expositie P.D. Kleijgemaal in oudheidkamer Nieuwerkerk

De Historische Vereniging Nieuwerkerk opent op zaterdag 7 augustus de Oudheidkamer aan de ’s Gravenweg 6a in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op die middag is het de laatste keer dat de wisseltentoonstelling 150 jaar P.D. Kleijgemaal zal worden getoond. De oudheidkamer is open van 14:00 tot 17:00 uur. Meer informatie over de Historische Vereniging en de oudheidkamer is te vinden op hun website. Hier staan ook de coronamaatregelen die gelden tijdens het bezoek.

P.D. Kleij (Bron HVN)

P.D. Kleij was de eerste dijkgraaf van de Alexanderpoler en 1889 tot 1909 dijkgraaf van Schieland. Het gemaal aan de Bermweg, dat eerst de ‘Beneden-Stoomgemaal Centrifugaal No 2 als naam had, is naar deze voormalige dijkgraaf vernoemd’. Meer over deze dijkgraaf, over het gemaal en over foutieve straatnaam en bushalte is te zien op de tentoonstelling.

De Alexanderpolder loopt vanaf de Rotte tot aan de Ringvaart van de Zuidplaspolder en eigen ringvaart. De Prins Alexanderpolder werd gerealiseerd door veertien veenplassen droog te maken. De plassen werden drooggelegd tussen 1865 en 1874. Nadat de polder eerst land- en tuinbouwgebied was, is een groot gedeelte van de polder inmiddels volgebouwd en verloor het “het laagste punt” van Nederland. Dat is nu in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie