8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Misdaadcijfers juni Zuidplas hoger en Waddinxveen lager

Het aantal misdrijven is in juni 2021 hoger dan de maanden ervoor in de gemeente Zuidplas. Dat blijkt uit de cijfers van de databank van de politie en het CBS. Waddinxveen maakt een dalende trend mee, de criminaliteit lijkt daar minder geworden. In Zuidplas springt het aantal misdrijven in het dorp Zevenhuizen er uit. In Zuidplas waren er 3 misdrijven per 1000 inwoners, in Waddinxveen is dat 2,2 misdrijf per 1000 inwoners.

In Waddinxveen is de meest gepleegde misdaad de zogenaamde “Horizontale fraude”. Horizontale fraude betreft fraude waarbij burgers en bedrijven slachtoffer zijn en bestaat uit 16 verschillende feiten die hieronder vallen. Fraude met bankpassen, betalingen of identiteitsfraude valt hieronder maar tevens fraude met verzekeringen, hypotheken, beleggingen, kilometertellers of bijvoorbeeld zorgfraude maken hier onderdeel van uit. In juni is er in Waddinxveen geen inbraak geweest.

In Zuidplas is er een stijging geweest en met name in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel. In Zevenhuizen is een verdrievouding van autodiefstal, gevolgd door horizontale fraude en vermogensdelicten. Hierbij worden de aanrijdingen als feit buiten beschouwing gelaten, dit is vooral een verkeerstechnisch aspect.

Nieuwerkerk heeft te maken met een groei van diefstal uit motorvoertuigen, fietsdiefstallen, vermogensdelicten en horizontale fraude. Ook Moordrecht heeft te maken met horizontale frause en een aantal bedreigingen. Moerkapelle heeft redelijk weinig gemelde misdrijven maar de eerder genoemde horizontale fraude staat bovenaan. Moordrecht is het enige dorp waar in juni niet is ingebroken in de woning.

Advertentie