8.5 C
New York
zondag 17 oktober 2021

Reactietijd politie blijft onder streefnorm in Zuidplas

De reactietijd van de politie blijft onder de streefnorm bij zogenaamde prio 1 meldingen in Zuidplas en Waddinxveen. Dat blijkt uit de cijfers van de politie die op haar eigen datasite, met medewerking van het CBS, zijn gepubliceerd. Prio 1 meldingen zijn incidenten met een levensbedreigend of ernstig ontwrichtend karakter krijgen de hoogste prioriteit: prioriteit één. Het gaat dan om zaken met een fysieke risico, zoals een schietpartij, een ernstig ongeval of een gewapende overval.

In Zuidplas kwamen in het tweede kwartaal gemiddeld 3 van de 4 politie binnen de streefnorm van 90%. In april kwamen 68,6% van de spoedritten in een kwartier na het eerste contact met 112, voor mei was dit 86,3% en in juni 79,2%. In Waddinxveen kwam met in april bij 91,1% binnen de norm, de maanden mei en juni scoorde het Gouwedorp 82,8%en 82,5%.

Over de aanrijdtijden en reactietijden bestaan nogal wat verschillende inzichten vandaar er nog alleen over reactietijden wordt gesproken, de tijd tussen het eerste contact bij het operationeel centrum (meldkamer) en het moment dat de politie een ter plaatste melding geeft. Deze melding wordt soms niet bij aankomst doorgegeven. Minister Ferd Grapperhaus antwoorde eerder hier op kamervragen : “Het kan zijn dat door politie eerst eerste hulp is verleend of dat zij verdachten heeft opgespoord en dat de melding pas daarna is afgemeld”.

De meeste spoedmeldingen worden door de zogenaamde noodhulp afgehandeld die vaak al op straat bevinden. De politie én burgemeesters ontkennen dat de sluiting van het politiebureau in 2014 invloed gehad heeft op de reactietijden, iets wat minister Grapperhaus onderschrijft in antwoorden op kamervragen. Files, wegwerkzaamheden, opstoppingen en personeelscapaciteit hebben een grotere invloed op de tijden. Voormalig politiechef Peter Wijnen legde eerder uit dat de opening van de vredenburchlaan een groter effect heeft.

In de cijfers ontbreekt het aantal meldingen dat opgelost is door andere eenheden. Vooral in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel springt de eenheid Rotterdam Rijnmond wel eens bij, in de meldkamer in Den Haag kan men zien waar de wagens van Rotterdam zich bevinden. Dit is andersom ook mogelijk dat een politievoertuig welke rijdt in Nieuwerkerk bijspringt in Rotterdam of Capelle.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
693VolgersVolg