8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Gemeente Zuidplas op de bres voor goede geluidsschermen langs A20 voor wijken Mossen en Kruiden

De gemeente Zuidplas is op de bres gesprongen voor de bewoners in de wijken Mossen en Kruiden in Nieuwerkerk aan den IJssel en heeft eind mei een zienswijze ingediend bij de toenmalige staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

De gemeente is van mening dat bij het tekenen van de bestuursovereenkomst van de verbreding van de A20 in 2019 in ieder geval de suggestie is gewekt dat er een geluidssanering zou komen langs de snelweg. Op de website https://www.mirta20nieuwerkerkgouda.nl/ worden nadrukkelijk de wijken Mossen en Kruiden genoemd, zie onderstaande tekst.

Tegelijkertijd met de Planuitwerking van het project A20 NIeuwerkerk aan den IJssel - Gouda wordt een saneringsplan opgesteld dat leidt tot een Saneringsbesluit (SB). Dit gebeurt buiten het project en in het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG). Rijkswaterstaat pakt met het MJPG geluidshinder bij woningen aan. Langs de A20 gaat de aandacht wat betreft geluidshinder onder andere uit naar de wijken Mossen en Kruiden in Nieuwerkerk aan den IJssel en de locatie -Maria’s Hoeve in Moordrecht.  - https://www.mirta20nieuwerkerkgouda.nl/  17-08-2021 - 17:46 uur

Met gemengde gevoelens hebben het gemeentebestuur en inwoners daarom kennisgenomen van ontwerpbesluit als uitwerking van de afspraken. Enerzijds zijn we blij dat het scherm ter hoogte van de wijk Kruiden doelmatig blijkt te zijn, anderzijds is men erg teleurgesteld dat dit voor de wijk Mossen niet het geval is. Uit het ontwerpbesluit blijkt dat de saneringsopgave niet voor de gehele wijk is maar eigenlijk vooral voor deel van de woningen aan de Parallelweg-Zuid” valt terug te lezen in de brief van de gemeente.

De gemeente dankt Rijkswaterstaat voor de open en goede manier waarop met de gemeente en de inwoners is gesproken maar blijft teleurgesteld over het eind resultaat waarbij vooral de wijk Mossen geluidsoverlast blijft houden. “Helaas moeten we constateren dat de kaders uit het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) dusdanig strikt zijn dat er geen andere uitkomst mogelijk is. Echter is wat ons betreft daarmee het gesprek over de geluidsbelasting van de A20 nog niet gesloten. In het kader van de verbreding van de A20 en de jaarlijkse monitoring van de geluidproductieplafonds (naleving) kan het zijn dat aanvullende maatregelen nodig zijn” valt terug te lezen. De gemeente zet op basis hiervan een lobby in voor het verlengen van het geluidsscherm tot aan het Cortlandt-Aquaduct. Dit sluit aan bij wat er op 6 juli 2021 in de gemeenteraad is besproken.

Advertentie