8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Zuidplas: Jongeren niet voorgetrokken bij woningtoewijzing zoals in Gouda

De gemeente Zuidplas wil geen constructies verzinnen zoals in Gouda om jongeren uit de eigen gemeente voor te laten gaan bij het toewijzen van een huurwoning. Deze stellingname van het college van B&W is te lezen in de antwoorden op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Leendert Karreman.

“Wij zien graag dat onze eigen jongeren en starters op de woningmarkt een woning toegewezen kunnen krijgen in de dorpen van gemeente Zuidplas” aldus Karreman. Dit benadrukt hij verder in zijn inleiding bij de vragen “Onze inwoners verdienen meer kansen om een woning te vinden waar behoefte aan is, ter bevordering van de interne doorstroming binnen Zuidplas en het behoud van de jongeren in onze gemeente”.

Echter het college van B&W stelt dat het voorbeeld van Gouda niet te vergelijken is omdat het hier om kleine ruimten gaan en om tijdelijke huurcontracten van maximaal 5 jaar. Deze tijdelijke contracten vallen niet onder, door de gemeenteraad van Zuidplas vastgestelde, huisvestingsverordening maar het college is van mening dat een constructie met tijdelijke contracten indruist tegen de geest van deze verordening en wil het daarom niet toepassen. Ook zijn er bij het college twijfels of deze constructie wel mag in kader van de Huisvestingswet.

In de verordening is opgenomen dat 50% van de woningen mogen worden toegewezen aan woningzoekenden met een regionale binding. De helft, dus 25%, mag met voorrang worden toegewezen aan lokale woningzoekenden. Tijdelijke contracten vallen niet onder de verordening maar het college is van mening dat dit wel zou moeten zijn.

Bij koopwoningen kan de gemeente helemaal geen toewijzingen doen met voorkeur voor lokale woningenzoekenden: “De Huisvestingswet laat de gemeente geen ruimte om bij koopwoningen regels bij de toewijzing te hanteren” is terug te lezen in de antwoorden.

Buiten de wettelijke kaders ziet het College van B&W geen partijen die geïnteresseerd zijn om deze woningen te ontwikkelen. “Je kunt als gemeente een dergelijke voorrangsconstructie met tijdelijke verhuur wel willen, maar er moet ook een partij zijn die het wil doen. Dit kan niet zonder meer worden opgelegd aan ontwikkelende partijen. Zeker niet als die op eigen grond ontwikkelen. In Zuidplas is momenteel geen zicht op partijen die dit willen”.

Voor woningzoekende jongeren zal er dus niets gaan veranderen aan de lange periode van zoeken naar een passende woning in de gemeente Zuidplas. In het nieuwe geplande vijfde dorp zijn 2.400 sociale huurwoningen gepland, hiervan kunnen er in ieder geval 600 aan eigen inwoners toegewezen kunnen worden. Dit heeft te maken met recht op vrije vestiging vanuit de huurwet.

VVD raadslid Karreman ziet in Zuidplas problemen door dit recht : “Dit recht op vrije vestiging verdient bescherming. Echter, schaarste zet deze keuzevrijheid onder druk. Jongeren die het ouderlijk huis verlaten moeten voor een betaalbaar huis naar een andere plaats uitwijken of blijven langer inwonend. Ouderen die binnen de huidige woonplaats willen verhuizen van een eengezinswoning naar een appartement, kunnen dat niet vinden en blijven noodgedwongen in een te grote eengezinswoning zitten. Vrije keuze hebben deze mensen louter in theorie.”

Advertentie