8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Historische Vereniging Moordrecht en Open Monumentendag

Zaterdag 11 september 2021 is het Nationale Monumentendag. Traditioneel zetten monumenten in het hele land die dag hun deuren open voor bezoekers. In Moordrecht wordt Open Monumentendag gevierd met een carillonconcert in de Dorpskerk. Ook is iedereen van harte welkom in de oudheidkamer van de historische vereniging.

De Dorpskerk aan het Kerkplein in Moordrecht, gebouwd in 1657, beschikt sinds de restauratie en uitbreiding in 2011 over een volwaardig concertcarillon met maar liefst 38 klokken. Het carillon wordt bespeeld vanaf een origineel stokkenklavier. De Stichting Torenmuziek Moordrecht organiseert regelmatig concerten met gerenommeerde beiaardiers uit binnen- en buitenland. Tijdens Open Monumentendag wordt het carillon om 15.00 uur bespeeld door Richard de Waard.

Activiteiten in de oudheidkamer

Wel volledig te bezichtigen is Oudheidkamer Het Weeshuis aan het Westeinde. Van 10.00 tot 16.30 uur bent u van harte welkom in het erfgoedmuseum waar u kunt genieten van de vele historische voorwerpen, documenten, foto’s en schilderijen uit Moordrecht die er te zien zijn, alsmede de oude touwbaan waar van 10 tot 16 uur een touwtje gedraaid kan worden in de entreehal. Momenteel loopt er een speciale expositie over de Moordrechtse Indiëgangers, jongemannen uit het dorp die na de Tweede Wereldoorlog hebben gediend tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.

Wandelen door de DIJ Beeldentuin

En als u er zaterdag toch bent, maak dan ook even een wandeling door de DIJ Beeldentuin in het park achter de oudheidkamer. De fraaie kunstobjecten verbeelden historische personen, gebeurtenissen en activiteiten uit de geschiedenis van het dorp. Als u met uw smartphone de QR-codes bij de objecten scant, krijgt u online een beschrijving te zien van het betreffende object en de bijbehorende geschiedenis.

Zowel de kerk (Kerkplein) als de oudheidkamer (Westeinde 1) zijn met de historische bus te bezoeken die op 11 september tussen onder andere Nieuwerkerk en Moordecht rijdt. Meer over de oudheidkamer leest op www.historischverenigingmoordrecht.nl

Beeld van Jan Dirk Vink komt aan voor de beeldentuin
Advertentie