8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Historische schepen en bussen vervoeren bezoekers tussen de monumenten op open monumentendag 2021

Tijdens de open monumentendag in de regio worden historische schepen en bussen ingezet om de bezoekers van en naar de monumenten te brengen die open zijn op zaterdag 11 september. Centraal middenpunt van de routes is windmolen Windlust aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJsssel. De samenwerkende organisaties hebben drie routes uitgezet. Lees hier alle informatie in deze folder.

Historische Bus Van Kerk naar Kerk

Een tweede Historische Bus rijdt om het half uur heen en weer op het traject Moordrecht—Nieuwerkerk (oude dorp), volgens de volgende route

> Molen Windlust
> Westeinde 1
> Moordrecht Dorpskerk
> Westeinde 1 (oudheidkamer)
> Molen Windlust
> Nieuwerkerk Dorpskerk.

De eerste bus vertrekt om 10.00 vanaf Molen Windlust richting Moordrecht. Er kan in- en uitgestapt worden op Westeinde 1 (Oudheidkamer en DIJ Beeldentuin) en aan het Kerkplein. Vanaf het Kerkplein loopt men gemakkelijk naar de Veerstoep waar middels de reguliere veerboot (tegen betaling) overgestoken kan worden naar Gouderak, hier kan men overstappen op een van de Historische Schepen en de tocht vervolgen. De Bus rijdt, wederom via Molen Windlust, verder naar de Hervormde Kerk in Nieuwerkerk. De bussen vanaf 16.00 hebben de functie van ‘bezemwagen

Historische Bus Rondje ‘s-Gravenweg

Een ‘veteranen bus’ maakt vanaf de Steenovens elk half uur een ronde. Het is een hop-on-hop-off bus die de volgende ronde rijdt:

> Steenovens Klein Hitland
> Molen Windlust
> Boerderij Nooit Gedacht (Oudheidkamer ‘Ons Verleden’)
> Leefgoed de Olifant
> Veer Nieuwerkerk-Ouderkerk
> Steenovens Klein Hitland

Men kan naar believen uitstappen om een bezichtiging te doen en met een van de volgende bussen weer verder. De eerste bus vertrekt om 10.00 vanaf de Steenovens en de laatste arriveert daar weer om 17.00. Rond 13.00 zal de chauffeur een korte pauze houden en is de bus wat later. Molen Windlust en Oudheidkamer Nooit Gedacht zullen na 16.00 geen nieuwe rondleidingen meer starten. De bussen vanaf 16.00 hebben de functie van ‘bezemwagen’.

Per Historische Schip Op d’IJssel

Met dank aan de schippers van Ouderkerk aan den IJssel en de Historische Vereniging van dat dorp, kunnen dit jaar wederom de IJsseldorpen Nieuwerkerk, Moordrecht en Gouderak aansluiten bij de scheepsverbindingen die op Open Monumentendag al bestonden in Ouderkerk en Krimpen aan den IJssel. De vijf schepen varen elk een eigen traject en vormen samen een route van Krimpen naar Gouderak.

Advertentie