8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Diverse monumenten open op Open Monumentendag 2021

Op 11 september is het weer open monumentendag en in Zuidplas en omgeving zijn diverse monumenten open om te bezichtigen of te bezoeken, De organisatie zet historische schepen en bussen in om de bezoekers tussen de monumenten te bezoeken. Hieronder de activiteiten op een rij:

Nieuwerkerk aan den IJssel

In Nieuwerkerk aan den IJssel zijn vijf monumenten te bezichtigen. De eerste vier zijn verbonden via de historisch buslijn ‘Rondje ‘s-Gravenweg’ en de eerste bus start vanaf de steenovens op ‘Klein Hitland’ om 10.00 uur.

Steenovens ‘Klein Hitland’- Hitlandselaan 4-7
Sinds de Middeleeuwen zijn er langs de Hollandse IJssel steenbakkerijen gevestigd. Eén van die steenbakkerijen was gevestigd aan de rand van Hitland-Noord, onderaan de IJsseldijk. Deze steenfabriek lag aan de dijk, zodat de stenen snel en gemakkelijk over het water vervoerd konden worden.
De vier ovens van de steenfabriek zijn in 2010 gerestaureerd. Bij de ovens zijn panelen geplaatst waarop informatie over de geschiedenis van de ovens te vinden is. De naam ‘Hitland’ komt van de kleine paardjes ‘hitten’ die de steentjes hielpen vervoeren. Activiteiten: Vrije toegang tot de ovens en de turfschuren, rondleidingen over de historie en het bakproces, expositie beeldhouwwerken, doorlopende vertoning van de film ‘Stenen uit Slib’ – Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel, 2013. Geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

Molen ‘Windlust’- Kortenoord 3
Een buitendijks tegen de Hollandsche IJsseldijk gelegen korenmolen genaamd ‘Windlust’, gebouwd in 1741. De molen bevindt zich op een plaats die al sedert 1561 in gebruik is als molenstandplaats. De molen raakte rond 1930 buiten gebruik en werd in 1952 ontdaan van wieken, kap en stelling. Tijdens de laatste restauratie in 2005, is de molen 9 meter verplaatst en 4,5 meter verhoogd.
Activiteiten: Een enveloppe verkoop met loten voor mooie prijzen -altijd(een kleine)prijs!-, muzikale omlijsting, rondleidingen, meelverkoop en nog veel meer. Geopend van 10.00 tot 16.00 uur. nb: Vanaf de molensteiger is de scheepsverbinding naar Gouderak of Ouderkerk.

Oudheidkamer in de hoeve ‘Nooit Gedacht’ – ’s-Gravenweg 6A
In het achterhuis van de voormalige boerderij ‘Nooit Gedacht’ is de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel gevestigd. De hoeve uit 1679 is een rijksmonument en heeft rechts een uitgebouwde opkamer, waaronder een kelder. In 2003 was deze hoeve in Zuid Holland ‘de boerderij van het jaar’ zoals in een gevelsteen van de boerderij is vastgelegd.
Activiteiten: In het museum zijn verschillende multimediaschermen opgesteld met daarop beelden van oude beroepen en activiteiten op- en rond de boerderij, ook worden er doorlopend rondleidingen gegeven. Geopend van 10.30 tot 16.00 uur.

Steenoven ‘De Olifant’- Groenendijk 311
De voormalige veldsteenoven is in 1973 onder architectuur van Gunnar Daan omgebouwd tot landhuis ‘De Olifant’ en kreeg een toegangshek. De steenoven dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. Al in de 17e eeuw bevond zich op deze locatie een steenplaats. De laatste steenbakker was F. van Lange, die deze oven stookte tot 1920. Het terrein van steenoven ‘De Olifant’ is thans in gebruik als restaurant, theehuis, conferentieoord en trouwlocatie.
Activiteiten: Op het complex kan vrij worden rondgewandeld en uiteraard kan er van de horeca gebruik worden gemaakt. Rondleidingen starten op zaterdag uitsluitend om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur. In verband met de grootte van groepen (max. 25) is deelname alleen mogelijk na aanmelding vooraf op www.leefgoed.nl. Aanmelden is verplicht. Geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
nb: Ook op zondag heeft het Leefgoed een programma, zie hiervoor de website. Dit valt buiten het bestek van Open Monumentendag en er rijdt die dag dan ook geen speciale bus.

Ned. Herv. Kerk – Kerkgang 3
De eenbeukige laatgotische dorpskerk is gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw. In 1928 zijn zowel de kerk als de toren gerestaureerd. De inventaris is voornamelijk uit de 17e eeuw Activiteiten: mogelijkheid tot rondleiding Geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Moordrecht

Oudheidkamer ‘Het Weeshuis’ & DIJ Beeldentuin – Westeinde 1
De Historische Vereniging Moordrecht heeft in het souterrain van het Westeinde 1 te Moordrecht haar oudheidkamer. Het pand is oorspronkelijk gebouwd als weeshuis en deed lange tijd dienst als gemeentehuis. Nu is er in het gebouw een zorginstelling gehuisvest.
In Oudheidkamer het Weeshuis is onder andere de touwbaan te zien en een tentoonstelling over Moordrechtse Indiëgangers. Daarnaast zijn de laatste aanwinsten te zien. Achter het Weeshuis is de DIJ Beeldentuin te zien. Bekijk de beelden en leer met behulp van de QR codes iets over het beeld, de kunstenaar en haar plek in de geschiedenis van Moordrecht. Zie ook www.historischeverenigingmoordrecht.nl
Geopend van 10.00 tot 16.30 uur.

Dorpskerk – Kerkplein 12
De Dorpskerk in Moordrecht beschikt sinds de restauratie en uitbreiding in 2011 over een volwaardig concertcarillon met maar liefst 38 klokken, bespeeld vanaf een origineel stokkenklavier. De Stichting Torenmuziek Moordrecht organiseert geregeld concerten
met gerenommeerde beiaardiers uit binnen- en buitenland. Tijdens Open Monumentendag wordt het carillon om 15.00 bespeeld door Richard de Waard.De Hervormde Kerk, gebouwd in 1657, is helaas niet geopend voor bezichtiging. De toren is wel opengesteld voor publiek. Geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

Lees hier de hele folder met ook de activiteiten in Gouderak, Oudekerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel alsmede het vervoer tussen de monumenten.

Advertentie