8.5 C
New York
woensdag 1 december 2021

Dick-Jan Thuis krijgt de Cultuurprijs Waddinxveen

Wethouder Brigitte Leferink heeft zaterdagmiddag 11 september om 14.30 uur de cultuurprijzen uitgereikt uit tijdens het evenement WadCultureel. Dick-Jan Thuis ontvangt de Cultuurprijs 2021 en Kamal Akawi ontvangt de Aanmoedigingsprijs 2021. Ze gaan naar huis met een kunstwerk en een geldbedrag.

In totaal zijn 9 aanmeldingen binnengekomen, waarvan de jury 2 kandidaten nomineerde voor de Cultuurprijs. Namelijk Dick-Jan Thuis en Christelijk Waddinxveens Mannenkoor “De Gouwestem”. De jury heeft Dick-Jan Thuis voorgedragen voor de Cultuurprijs. De Aanmoedigingsprijs is een stimulans voor jonge mensen. Er is geen aanmelding ontvangen van of voor een jongere. De jury heeft Kamal Akawi voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs. Want hij woont nog maar kort (4 jaar) in Nederland en hij kan een stimulans voor veel jonge mensen zijn. Beide heren hebben volgens de jury in het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage geleverd aan het Waddinxveense culturele leven. Het college van B&W heeft met de voordracht van de jury ingestemd.

Dick-Jan Thuis krijgt de Cultuurprijs

Dick-Jan Thuis heeft met zijn Facebookpagina Waddinxveen Parel aan de Gouwe heel wat herinneringen naar boven gebracht bij (oud) Waddinxveners. Al ruim 8 jaar plaatst hij dagelijks beeldmateriaal van Waddinxveen uit een ver verleden online. Meer dan 15.000 bestanden, waaronder ook veel filmpjes en documenten, heeft de Waddinxvener gedigitaliseerd en veiliggesteld voor de toekomst. Van heinde en verre krijgt hij positieve reacties en materiaal aangeleverd. Wat opvalt is dat op elke foto wel wordt gereageerd door mensen die er iets in herkennen of er een link mee hebben. Vele bekende gezichten en kenmerkende plekken zijn terug te zien op de Facebookpagina van Dick-Jan Thuis.

In juli 2021 heeft Dick-Jan ook een bijzonder fotoboek uitgebracht met de titel ‘Oud Waddinxveen staat er gekleurd op’. Hierin zijn ruim 100 foto’s van circa 1900 tot 1960 te zien. Deze zwart-wit opnames zijn zorgvuldig ingekleurd met behulp van een speciaal softwareprogramma. Het boek zal ongetwijfeld met veel enthousiasme worden ontvangen.

Na jaren van onverminderde toewijding en passie voor het in beeld brengen van de Waddinxveense historie en cultuur, is het hoog tijd om de Waddinxveense Cultuurprijs 2021 toe te kennen aan Dick-Jan Thuis.

Kamal Akawi krijgt de Aanmoedigingsprijs

Kamal Akawi mag inmiddels wel een bekende Waddinxvener worden genoemd. Hij is geboren in Syrië en was werkzaam als huisarts. Maar hij sloeg daar noodgedwongen op de vlucht door de oorlog. Hij kwam in Waddinxveen terecht en moest hier een nieuwe toekomst opbouwen.

Voor Kamal was en is taal hèt middel om contact te maken met mensen. En hoe bijzonder is het dan dat hij erin slaagt om zijn gevoelens en gedachten om te zetten in de Nederlandse taal door middel van poëzie. Met als resultaat een gedichtenbundel die hij op 27 november 2020 presenteerde met als titel: Een stille schreeuw. Met deze bundel, die hij in eigen beheer uitbracht, weet hij mensen te raken met zijn indringende woorden over angst, verdriet, veiligheid, vrijheid en liefde.

Daarnaast zet hij zich al jaren in als vrijwillige tolk voor Vluchtelingenwerk Waddinxveen. Kortom zijn levenshouding en doorzettingsvermogen zijn een inspiratiebron voor velen. En dat maakt hem een verdienstelijke genomineerde voor de Aanmoedigingsprijs 2021

Foto’s : Twitter gemeente Waddinxveen
Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
709VolgersVolg