8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Geen rotonde maar verkeerslichten Koningin Wilhelminaplein Waddinxveen

De aangenomen motie van PCW om op het Koningin Wilhelminaplein een rotonde aan te leggen wordt niet uitgevoerd. Dat schrijft wethouder Schippers aan de gemeenteraad in een memo. PCW heeft in juli 2020 via deze motie het college opgedragen om op deze plek in te richten zoals omschreven in het Mobiliteitsplan Waddinxveen 2013- 2020.

Volgens Schippers zijn er drie argumenten om de motie niet uit te voeren en bij de reconstructie in 2022 de verkeersregelinstallaties (VRI) te vervangen. De eerste is de veel hogere kosten die verwacht worden bij de reconstructie naar een rotonde : “Een rotonde op het Koningin Wilhelminaplein kost € 620.000,- meer dan het vernieuwen van de huidige kruising. Dat komt door ruimtelijke aanpassingen die nodig zijn voor het aanleggen van een rotonde. Denk aan het dempen van watergangen en het verplaatsen van de ligging van de
weg” aldus wethouder Schippers in de memo.

De verwachting is dat het verkeersaanbod vanaf de Noordkade door toekomstige ontwikkelingen veel hoger is dan eerder werd aangenomen. Volgens Schippers kan een rotonde veel minder verkeer aan dan een kruispunt met een VRI. Omdat het verkeersaanbod nog niet bekend is, loopt Waddinxveen met het aanleggen van een rotonde op dit moment een risico op kapitaalvernietiging.

Als laatste stelt Schippers dat een VRI slimmer is dan voorheen ; “In het Mobiliteitsplan Waddinxveen 2013-2020 is destijds geadviseerd om een rotonde aan te leggen. Dit is gedaan op basis van de inzichten op dat moment. In de afgelopen jaren zijn er op het gebied van digitalisering veel ontwikkelingen waardoor er meer mogelijk is met verkeerslichten. Bovendien kan de doorstroming van het verkeer beter worden geregeld met een slim verkeerslicht. Ook kunnen we de instelling van dit verkeerslicht aanpassen zodra de Noordkade is ontwikkeld.

De gemeenteraad van Waddinxveen zal uiteindelijk bepalen of ze de argumenten van wethouder Schippers accepteren om de motie niet uit te voeren.

Advertentie