8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Druk bezochte avond Historische Vereniging Moordrecht en de 5 Samenwerkende Molukse organisaties in Moordrecht

In aansluiting op de tentoonstelling Verhalen uit Twee Werelden over de komst van de Molukse gemeenschap naar Nederland (1961) die momenteel in Moordrecht te zien is, hebben de vijf Molukse organisaties in Moordrecht en de Historische Vereniging Moordrecht woensdag 22 september een avond georganiseerd. De organisaties willen graag de verbinding tussen de gemeenschappen in Moordrecht versterken.

De Historische Vereniging Moordrecht houdt zich bezig met de geschiedenis van Moordrecht en heeft de blik al een tijd gericht op datgene wat in voormalig Nederlands-Indië en de Molukken is gebeurd. Dat begon in 2019 met een onderzoek naar Moordrechtse Indiëgangers. Een aantal Indiegangers werd geïnterviewd en hun verhalen opgeschreven.

Vanuit de Molukse gemeenschap is men al decennia bezig met allerlei initiatieven om te verbinden. Verhalen zijn daar bij uitstek geschikt voor. De bovengenoemde organisaties namen daarom het initiatief om een avond met verhalen uit Twee Werelden te organiseren. De avond werd goed bezocht. Tijdens de avond werden 5 korte verhalen van 6 inwoners van Moordrecht verteld door Dagmar en Britt van Theater voor Iedereen.

Na een korte inleiding worden de verhalen verteld van een dienstplichtige Indieganger die dienst deed in het leger in 1949, twee jongeren die in de jaren 60 opgroeide in Moordrecht, een beroepsmilitair uit het Koninklijke Nederlandsch Indisch leger en een baby die 61 jaar geleden naar Moordrecht kwam en een jonge huisarts. Zes verschillende verhalen maar toch onderdeel van één dorp.

De avond werd geopend door Mozes Soumokil en geleid door dominee Otto Ruff. Na de verhalen was er ruimte voor gesprek met elkaar. Wat weten we van elkaar, wat waarderen we van elkaar waren onderwerpen die zoal naar voren kwamen. De wens is uitgesproken dat deze avond een aanzet is voor verdere verbinding.

Advertentie