8.5 C
New York
maandag 25 november 2024

D66 Zuidplas wil uitleg over (over)bemesting aangekochte gronden Vijfde Dorp

De gemeenteraadsfractie van D66 in de gemeente Zuidplas heeft schriftelijke vragen ingediend over de mogelijke (over) bemesting van gronden die zijn aangekocht voor het toekomstige Vijfde Dorp. De partij stelt in haar inleiding dat het om gronden zijn die nu (nog) in bezit zijn van GOM Zuidplaspolder maar heeft het vemoeden dat gronden van de grondbank ook bemest worden.

Fractievoorzitter Frans Klovert stelt in zijn inleiding: “Naar wij vernemen verhuurt/verpacht grondeigenaar GOM vele van zijn percelen in het Middengebied van de Zuidplaspolder aan diverse mesthandelaren. Deze bedrijven hebben er belang bij om zoveel mogelijk mest kwijt te raken en zij bemesten de gronden met mest die niet uit onze regio komt, wel drie keer per jaar met zeer zware voertuigen“.

Volgens D66 vrezen bewoners van het gebied vrezen dat deze gronden waar het zgn. Vijfde Dorp moet verrijzen met woningen in het groen, op deze wijze letterlijk en figuurlijk, te zwaar worden belast en de grond door deze praktijk van bemesting aanzienlijk wordt vervuild. Met het ongewenste effect dat de grond bestemd voor woningbouw en natuurontwikkeling “structureel kapot wordt gemaakt” waardoor er straks “alleen nog maar bramen en brandnetels groeien”.

De partij vreest dat de bewoners van het kastje naar de muur worden gestuurd met vragen en meldingen “Meldingen over deze zorg van inwoners bij de gemeente/Omgevingsdienst worden verwezen naar de Voedsel- en Waren Autoriteit omdat deze en niet de Omgevingsdienst belast is met het toezicht op bemesting c.q. overbemesting van gronden“.

Vragen:

1. Zijn de waarnemingen m.b.t het beleid van de GOM m.b.t. grondverhuur/-pacht en het gebruik van de gronden door de huurders/pachters zoals bovenbeschreven juist?

2. Wat zijn de maximum-normen voor de hoeveelheden specifieke afval-/meststoffen die hier de grond ingaan en worden deze inderdaad overschreden?

3. Verschilt de maximaal toegestane hoeveelheid uit te strooien mest volgens de huur-/pachtcontracten van de GOM met die van andere grondeigenaren zoals de Provincie, de Grondbank en derden, zo ja, hoeveel en waarom?

4. Wie houdt er toezicht op deze praktijken en hoe gebeurt dat?

5. Waar kan de inwoner met klachten c.q. zorgen over de aanzienlijke milieubelasting terecht? En welke rol heeft de gemeente Zuidplas in deze?

6. Welk verhuur-/pachtbeleid voert de Grondbank waarin de gemeente Zuidplas participeert, die ook aanzienlijke percelen grond in het Middengebied bezit? Kan het college garanderen dat althans deze grondeigenaar geen overbemesting op zijn gronden toelaat?

Advertentie