8.5 C
New York
dinsdag 7 mei 2024

Aantal misdrijven daalt in Zuidplas, meer internetcriminaliteit en vandalisme

Het aantal misdrijven in de gemeente Zuidpals is in het eerste halfjaar van 2021 met 15% gedaald. De nieuwe politiechef van team Waddinxveen-Zuidplas, Elize Manschot, kon tijdens de raadsbijeenkomst over veiligheid deze positieve cijfers presenteren. Ten opzichte van het eerste halfjaar 2020 is in het eerste halfjaar van 2021 het aantal inbraken zelfs gehalveerd.

Nieuwe politiechef Elize Manschot

Aandachtspunt blijft een lichte stijging van vandalisme en jeugdoverlast. Manschot heeft het vermoeden dat het hogere aantal van vandalisme komt omdat jongeren meer buiten hangen door de corona. Deze toename is vooral in Moordrecht en Zevenhuizen te zien

Dit is ook te zien in jeugdoverlast cijfers die gepresenteerd werden. Overlastmeldingen van gebruikers van drugs zijn afgenomen en is er ook een lichte daling in het eerste halfjaar van 2021 van personen die overlast veroorzaken. Volgens de politiechef komen deze klachten door alcoholgebruik.

Zowel in 2020 als in 2021 is er een stijging te zien van meldingen van personen met verward gedrag. De inzet is vooral om aan de voorkant al in het preventieve stuk te zitten waardoor latere overlast voorkomen kan worden. Hiervoor blijft een integrale aanpak met gemeente en verhuurders wel belangrijk.

Horizontale fraude is tijdens corona fors toegenomen en is een verzameling van allerlei soorten oplichting via internet of andere digitale media. Hierbij kan gedacht worden aan Marktplaats oplichting, valse SMS-jes namens een bedrijf, nep websites van bijvoorbeeld een bank (spoofing) of Whatsapp berichten waar men zich voordoet als zoon en dochter om zo geld te ontfutselen (whaling). Bij dit soort van criminaliteit ziet men een professionele aanpak én een lage bereidheid tot aangiften.

Reactietijden

De reactietijden van de politie in Zuidplas blijven onder de streefnorm. Dit is niet alleen een probleem van Zuidplas, in Waddinxveen waar het bureau staat, wordt de streefnorm vaak niet gehaald. Diverse raadsleden hadden hier vragen over en Manschot moest veel uitleggen over de verwerkingstijd op het operationeel centrum (meldkamer), de aanrijdtijd en de reactietijd.

Raadslid van Wijnen (VVD) vroeg zich af waar wel de deze streefnorm wordt gehaald. Burgemeester Weber liet weten dat bijna nergens de streefnorm wordt gehaald maar dat dit niet wegneemt om wel de uiterste best te blijven doen om wel aan de norm te voldoen. Jan Baas(SP) vroeg of er door het thuiswerken een stijging van Huiselijk geweld zichtbaar was. Manschot legde uit dat dit juist niet het geval was, dat er sprake was van net wat minder huiselijk geweld meldingen.

Criminaliteit per dorp

De criminaliteitcijfers zijn per dorp wisselend maar per 1000 inwoners is het aantal misdrijven het hoogst in Nieuwerkerk aan den IJssel. Opvallend is dat Oud Verlaat ook relatief veel misdrijven kent, dit zal komen omdat het onder de rook van Rotterdam ligt en het druk is met het strand aldaar. Moerkapelle, Zevenhuizen en Moordrecht ontlopen elkaar niet zo veel.

De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Zuidplas dit jaar tot nu toe is de eerder omschreven horizontale fraude, met vermogensdelicten op plek 2 en ongeval (waar een vervolging uit zal volgen) op plek nummer 3.

In Moerkapelle staat mishandeling (5x) op een gedeelde tweede plek, in Moordrecht en Zevenhuiozen staan vernieling op een tweede plek achter de horizontale fraude. Nieuwerkerk voldoet aan het totale gemiddelde.

Advertentie