8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Gemeenteraadsleden gaan vertrekkende griffier Peter van Vugt missen in Zuidplas

De griffier van de gemeenteraad van Zuidplas vertrekt naar de gemeente Veenendaal. De gemeenteraad van Veenendaal gaat op 14 oktober stemmen over de benoeming van Peter van Vugt tot griffier van de gemeenteraad. Wanneer de overstap zal zijn, is nog niet bekend. In deze functie gaat hij wederom samenwerken met oud Zuidplas burgemeester Gert-Jan Kats.

Van Vugt kwam in 2009 naar de net nieuw gevormde gemeente Zuidplas om de gemeenteraad professioneel in te richten. Hiervoor was hij wethouder in Barendrecht en griffier in Wijchen geweest. Van Vugt moest van drie gemeentenraden van Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht één nieuwe gemeenteraad zien te maken met alle processen die daarbij horen.

Een griffier is in principe in dienst van de gemeenteraad zelf en is verantwoordelijk om het verloop van gemeenteraadsvergaderingen te stroomlijnen en de griffier ondertekent alle officiële stukken van de raad na het besluit. Namens de gemeenteraad zit hij in de bestuurlijke driehoek met de gemeentesecretaris (als directeur van de gemeente) en de burgemeester.

Gemeenteraadsleden krijgen ondersteuning van de griffier en zijn griffie en hij/zij is een luisterend oor voor de raadsleden. De griffie zorgt er voor dat de stukken op tijd bij de gemeenteraadsleden komen. Dit laatste was nooit een probleem voor van Vugt, al waren er ambtenaren niet altijd blij met zijn strenge deadlines. Van Vugt kon wel eens in paniek raken, als de digitale uitzending of het systeem niet werkte maar op zijn recht- en proceskennis was geen speld tussen te krijgen.

Hij was geliefd bij oppositie en coalitie

Oud raadslid Pieter Beeldman

De raadsleden lopen met hem weg en zullen van Vugt zeker gaan missen. Pieter Beeldman zat van 2014 tot 2018 in de gemeenteraad van Zuidplas : “De oppositierol kan lastig zijn om je ideeen gerealiseerd te krijgen. Als Peter een kans zag in wat ik wilde, dan pakte hij me op -met empathie en humor – en deed hij er alles aan om het verder te krijgen. En soms zelfs met succes. Daardoor was hij geliefd bij coalitie en oppositie. Een voorbeeld daarvan was mijn initiatief om alle kinderen zwemles te kunnen laten volgen, ook als er in het gezin te weinig geld voor is. Daar heeft hij me er doorheen gesleept. En gelukt dmv jeugdsportfonds“.

Nestor van de gemeenteraad Ferry van Wijnen heeft van Vugt vanaf het begin meegemaakt, eerst als raadslid van Trots op Nederland en daarna als raadslid voor de VVD : “Peter is nu 12 jaar griffier in Zuidplas en heeft hier al die tijd echt buitengewoon goed gepresteerd. Peter verzaakte nooit, leverde gewoon goed werk, was altijd attent en hulpvaardig. Veendendaal heeft dan ook de beste keuze gemaakt, die ze hadden kunnen maken. Ik wens Peter en Gert-Jan Kats daar heel veel werkplezier samen“.

Peter verzaakte nooit, leverde gewoon goed werk, was altijd attent en hulpvaardig

Ferry van Wijnen, nestor van de gemeenteraad Zuidplas

Zuidplas zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe griffier. De gemeenteraad heeft hiervoor een werkgeverscommissie omdat de griffier niet onder het ambtelijk apparaat valt. Maar de zoektoch zal volgens van Wijnen moeilijk worden : “En wij, wij gaan op zoek naar een nieuwe griffier. En hoe tevreden we ook over Peter zijn, voor een gemeente is het altijd goed om het na 12 jaar eens aan een andere griffier te laten. Maar zo’n goede griffier als Peter van Vugt, gaan we helaas niet snel vinden…“.

Advertentie