8.5 C
New York
dinsdag 7 mei 2024

Verlichtingsplan ‘Orange the World’ sneuvelt in gemeenteraad

Na twee eerdere afgewezen moties om het Carillion naast het gemeentehuis van Zuidplas oranje te verlichten, kwam het college van B&W met het voorstel om het dit jaar wel te doen. Hiervoor moest wel de langere tijd al defecte verlichting gemaakt worden. Wethouder de Haas kreeg geen één raadslid achter zijn voorstel.

Alle raadsfracties waren van mening dat het hier niet om een voorstel om de actie Orange the World te steunen maar dat het ging om geld voor onderhoud te vinden. Het vervangen van de lampen komt op een 14.000 euro. Dit zijn dan wel zogenaamde RGB lampen die aan alle kleuren aangepast konden worden. Het aanschakelen kost dan maar liefst 500 euro per gebeurtenist.

Raadslids Rodenburg (SP) vond dat wethouder de Haas een blauwtje liep en overhandigde hem een symbolisch bedrag van 500 euro aan speelgoedgeld. Raadslid Helmer (PvdA/Groenlinks) was verrast over de hoge prijs van de lampen en had veel betere gevonden voor maar 1000 euro. Helmer was vooral verbolgen dat dit bij het onderhoud van het nieuwe gemeentehuis hoorde. Klovert (D66) vond het een onnodige maar vooral ongewenste uitgave in de tijd van bezuinigingen, iets wat door raadslid Uit de Bulten(VVD) werd herhaald. De Jonge (CDA) onderschreef de woorden van Rodenburg en Klovert en deelde de uitleg van Helmer.

Enigzins verrast reageerde De Haas op de felle weerstand van de raad en hij had zelf het idee omdat er eerder twee moties waren ingediend het nu een goed idee is om dit te faciliteren. Het idee om het geld uit de onderhoudspot te halen van PvdA/GroenLinks en SP kon niet op zijn steun rekenen. De Haas stelde dat de raad zelf had gekozen voor sober en doelmatig ontwerp van het nieuwe gemeentehuis en dat wel de muziek maar niet de verlichting van het Carillion was gekozen.

Uiteindelijk lieten alle fracties weten het voorstel niet te gaan steunen, niet omdat ze tegen het idee van Orange The World zijn maar vooral over hoe het kan zijn dat de wethouder toch hier twee eerdere afgewezen moties gebruikt om het onderhoud aan de verlichting alsnog te regelen. Met 0 stemmen voor en 26 tegen is het voorstel afgewezen.

Orange the World

In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechtendag) 16 dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Veel gebouwen en bruggen worden dan in oranje licht getoond om deze actie te steunen. In Zuidplas zal in die dagen alleen een Orange the World vlag worden gehezen.

Advertentie