8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Zuidplas zoekt locaties voor opvang asielzoekers

 De gemeente Zuidplas verkent mogelijkheden voor (crisis)noodopvang voor asielzoekers en statushouders in Zuidplas. Dit blijkt uit een raadsnota die vrijdag is gepubliceerd. Er is landelijk een grote vraag naar opvanglokaties door de toename van het aantal vluchtelingen. De gemeente heeft de intentie uitgesproken een noodopvang te realiseren, Door de verkenning nu uit te voeren, kan de gemeente snel reageren als er een concreet verzoek komt.

Te weinig opvangcapaciteit

De opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) staat onder grote druk. Er is een toenemende asielinstroom, mede door de verslechterende situatie in Afghanistan. Ook blijven statushouders langer in de opvanglokaties, door minder doorstroming naar reguliere woningen.

Intentie noodopvang in Zuidplas

In september heeft het college van B&W de intentie uitgesproken een noodopvang in Zuidplas mogelijk te maken. Daarmee neemt de gemeente haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een noodopvang is bedoeld voor ongeveer 100 mensen voor de duur van een half jaar. Gekeken wordt naar terreinen waar het COA tenten neer kan zetten of leegstaande panden snel kan aanpassen. Ook bereidt de gemeente zich voor op de vraag naar een crisisnoodopvang voor de duur van ongeveer één week. Dat is vergelijkbaar met de opvang in de Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel in 2015.

QuickScan

Om te bepalen wat de beste locatie voor een noodopvang is, voert de gemeente een QuickScan uit. Criteria daarbij zijn onder andere bereikbaarheid, veiligheid, draagvlak, realiseerbaarheid en kosten. Indien één of meerdere locaties voor een noodopvang geschikt zijn, worden deze voorgelegd aan het COA en de provincie. Als zij de lokatie willen inzetten, dan neemt de gemeenteraad het daadwerkelijke besluit over zo’n lokatie. Het kost Zuidplas niets. Het COA en het Rijk zullen hiervoor budget beschikbaar moeten stellen.

Gemeenteraad 

Dit onderwerp staat dinsdag ook op de agenda van de gemeenteraad. De partijen PvdA/GroenLinks, SP en NEZ hebben hierom gevraagd. Zij roepen het college van B&W op om een formeel en proactief signaal af te geven om mee te werken aan de (tijdelijke) opvang van deze vluchtelingen in Zuidplas. De boodschap van het college in de raadsnota lijkt hierbij aan te sluiten

Advertentie