Zondag 31 oktober is de 12-daagse klimaattop COP26 in Glasgow gestart. Landen van de wereld worden opgeroepen ambitieuze doelstellingen voor 2030 te formuleren zodat de netto-emissie tegen het midden van de eeuw nul zal zijn. Daarvoor moeten ze stoppen met verbranden van steenkool, ontbossing tegengaan, versneld overgaan op elektrische auto’s en investeringen aanmoedigen in hernieuwbare energie.
Dijken aanleggen
Omdat het klimaat al aan het veranderen is, met verwoestende gevolgen, wordt tijdens de klimaattop ook samengewerkt om landen die al door klimaatverandering worden getroffen, in staat te stellen en aan te moedigen ecosystemen te beschermen en te herstellen. Het aanleggen van dijken, alarmsystemen en veerkrachtige infrastructuur en landbouw zijn volgens de organisatie essentieel om verlies van huizen en bestaansmiddelen en zelfs levens te voorkomen.
Financiële middelen vrijmaken
Om deze eerste twee doelstellingen te verwezenlijken, moeten volgens de COP26 organisatie de ontwikkelde landen hun belofte nakomen om tegen 2020 jaarlijks ten minste 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering vrij te maken. Werken aan het vrijmaken van de miljarden aan particuliere en overheidsfinanciering, die nodig zijn om wereldwijd netto-nul te bereiken, is daarom de derde doelstelling van de organisatie. Vierde doelstelling is de laatste hand te leggen aan het “Paris Rulebook” waarin regels staan om sneller actie te ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken door samenwerking tussen regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.
Duurzaam Zuidplas
Dat de oproep tot het vrijmaken van financiële middelen nodig is blijkt wel uit de informatienota “Programma Duurzaamheid 2022” die het college van B&W in Zuidplas aan de gemeenteraad stuurde en die is opgenomen in de programmabegroting 2022-2025. In deze nota wordt gesteld dat, als er geen extra bijdrage van het rijk komt, een lijst van 16 duurzame inspanningen niet meer kunnen worden geleverd. Zo zou er geen contact meer kunnen zijn met inwoners over individuele vragen en zal het Duurzaam Bouwloket worden stopgezet. Er komen geen Aardgasvrij bijeenkomsten meer, geen project grootschalig zon op dak, geen Kinderklimaattop of Drie Duurzame Dagen, geen uitvoering Schone Lucht Akkoord en ook de samenwerking met Zon op Zuidplas en het Duurzaamheidsplatform Zuidplas staat volgens het college op de tocht.
Participatiebijeenkomsten zonder participatie
Stelde de gemeenteraad in 2019 nog 1,7 miljoen euro beschikbaar voor het programma Duurzaamheid en Klimaatadaptatie, vanaf 2022 staat 300.000 euro structureel op de begroting. Daarvoor zijn volgens het college 10 inspanningen mogelijk, waarbij steeds het woordje “minimaal” is toegevoegd. Zo wordt nog maar een minimale bijdrage aan de RES 2.0 verwacht en een participatiebijeenkomst over Aardgasvrij zonder participatie omdat er alleen gezonden wordt. Minimale uitwerking van de wijkuitvoeringsplannen, alleen als het budget het toelaat onderzoek doen naar mogelijkheden hernieuwbare warmte en elektriciteit en minimale communicatie over duurzaamheid, klimaatadaptatie, circulariteit en leefomgeving en het verduurzamen van de woningen in Zuidplas.
Gemeenteraad aan zet
Op 9 november 2021 vergadert de gemeenteraad van Zuidplas over de Programmabegroting 2022-2025. De gemeenteraad heeft dan de mogelijkheid de budgetten voor alle programma’s en specifieke onderwerpen, waaronder duurzaamheid, te beïnvloeden door amendementen in te dienen.