8.5 C
New York
vrijdag 10 mei 2024

Starter- en huurwoningen op oude schoollocaties Moerkapelle

Op 1 december mag de gemeenteraad van Zuidplas zich gaan buigen over de invulling van de beide schoollocaties in Moerkapelle die leeg zijn na de verhuizing naar de Brede School in de Jonge Veenen. De gemeente Zuidplas heeft hierover overleg gehad met de bewoners en aan de hand van hun wensen dit plan nu opgesteld.

Volgens het raadsvoorstel is er in Moerkapelle een grote wens voor het ontwikkelen van betaalbare huur- en/of koopwoningen centraal te staan bij de grote meerderheid van de bewoners Op de Rehoboth locatie aan de Raadhuisstraat komen 18 sociale-en middeldure huurwoningen, aan de Keijzerschool locatie aan de Beatrixstraat komen 6 of 7 betaalbare starterskoopwoningen.

Rehobothlocatie

Het gaat om maximaal 18 sociale-en middeldure huurwoningen te ontwikkelen in samenwerking met Woonpartners Midden-Holland. Uitgangspunten daarbij zijn:

  • behouden van het bestaande stratenpatroon omdat daarmee op een efficiënte wijze met de ruimte om kan worden gegaan (met name parkeren);
  • parkeren met in achtneming van de geldende parkeernorm voor huurwoningen;
  • behouden & versterken van het aanwezige groen waarbij duurzaam groenbeheer het uitgangspunt is;
  • het bouwvolume zal beperkt blijven tot maximaal 3 bouwlagen of 2 bouwlagen met een kap;
  • het vormen van een buurtplein (nu schoolplein) waaraan het woongebouw wordt gesitueerd.


Dit heeft geleid tot een voorlopige stedenbouwkundige schets waarin de beoogde woningen gevat zijn in een L-vormige opstelling gelegen aan een plein. Voor het parkeren wordt er gebruik gemaakt van de bestaande straten, waarin haaks parkeren wordt toegevoegd en een parkeerkoffertje naast het nieuwe gebouw. Straten worden zo veel mogelijk voorzien van nieuw groen in de vorm van bomen. Ook is een buurtplein voorzien (i.p.v. het schoolplein).

Keijzerschoollocatie

Het gaat om maximaal 7 (mogelijk 6) goedkope koopwoningen voor starters met een maximale koopsom van € 225.000,- Uitgangspunten daarbij zijn:

  • behouden van het stratenpatroon;
  • parkeren met in achtneming van de geldende parkeernorm voor kleine koopwoningen (ca. 80 m2);
  • behouden & versterken van het aanwezige groen en groene ruimtes, waarbij duurzaam groenbeheer
    het uitgangspunt is;
  • beperkte bouwvolumes: maximaal 2 lagen of 1 bouwlaag met een kap en niet uitbreidbaar;
  • voldoende omgevingskwaliteit in relatie tot het programma, meer programma (extra woning) is alleenmogelijk als dat niet ten koste gaat van woongenot (beukmaat) en kwaliteit van de openbare ruimte.

Dit heeft een voorlopige stedenbouwkundige schets opgeleverd waarbij een blokje van 6 woningen is geprojecteerd op de locatie met aan de linkerzijde een brede groenstrook naar de bestaande woningen. Parkeren wordt opgelost in een zogenaamde parkeerkoffer achter de woningen. Het huidige schoolplein wordt verder vergroend en duurzaam beplant met boomsoorten die qua grootte passen in een woonstraat.

Advertentie