8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Ontbreken van toekomst Nieuwerkerk Noord zet bedrijven op slot

Daar waar de gemeente hard aan het ontwikkelen is geslagen met het vijfde dorp zitten diverse ondernemers in Nieuwerkerk Noord in de problemen. Deze ondernemers komen nu in de problemen omdat er geen duidelijke visie is op het gebied tussen industriegebied de HoogeVeenen, de Westringdijk en de Eerste Tochtweg.

De gemeente Zuidplas heeft hier 13 jaar geleden de bestemming van het gebied aangepast naar “Wonen – uit te werken”, nadat er eerst WvG op het gebied gevestigd was. Door het bestuurlijke akkoord met de Provincie Zuid-Holland en de grondbank over het middengebied mag de gemeente Zuidplas geen grootschalige woningbouw uitvoeren in Nieuwerkerk Noord tot 2035. De Provincie heeft hiervoor de 3ha kaart en heeft het voornemen om het gebied Nieuwerkerk Noord van deze kaart af te halen.

Deze kaart bevat woningbouwlocaties, bedrijventerreinen en andere stedelijke ontwikkelingen, die onderdeel zijn van het provinciaal Omgevingsbeleid, en waarop nog te ontwikkelen woningbouwlocaties, bedrijventerreinen en andere stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 ha buiten bestaand stads- en dorpsgebied (BSD), zijn opgenomen.

Maar het gebied heeft nog steeds de bestemming “Wonen – uit te werken” met het gevolg dat reconstructie en nieuwbouw van glastuinbouw onmogelijk is. Niet alleen bestemmingsplan-technisch, maar ook in praktische zin: grond wordt niet meer in de agrarische sfeer aangeboden en dat is ook niet de bedoeling zoals te lezen is in het werkboek Oostland, het is de bedoeling om “zacht te saneren”. Hierdoor is het gebied op slot geraakt en verrommeld. Ook werden door ondernemers investeringen in duurzaamheid uitgesteld door de onzekere terugverdienperiode en de onmogelijkheid van de hiervoor noodzakelijke schaalvergroting. Het feit dat in deze laatste 17 jaar geen nieuwbouw meer heeft plaatsgevonden is veelzeggend. Duidelijkheid voor de toekomst is voor ondernemers erg belangrijk.

De verkoopbaarheid van deze bedrijven in de agrarische sfeer is hierdoor ook aangetast waardoor verplaatsing van de bedrijfsvoering onmogelijk wordt. Gezien de oververhitte woningmarkt is de uit te werken woon bestemming van Nieuwerkerk Noord juist een kans om in de toenemende woningbehoefte te kunnen voorzien. Het gebied ligt klaar om op korte termijn ontwikkeld worden en daarom is de gang van zaken rondom Nieuwerkerk Noord bijzonder te noemen. Nieuwerkerk Noord is niet concurrerend met het Vijfde dorp, maar juist versterkend.

Arthur Marck voor zijn bedrijf

Arthur Marck heeft een glastuinbouwbedrijf aan de Albert van ’t Hartweg in het gebied Nieuwerkerk Noord. Zijn bedrijf heeft ongeveer 29.000 m² kas waarin sla en paksoi worden geteeld. Een deel van zijn bedrijf bevat een grote bak water waarin duurzaam paksoi wordt gekweekt. Maar een ander deel staat er minder goed bij. De schermen zien er slecht uit en de verwarmingsbuizen zijn bruin van de roest. Arthur wil graag vernieuwen maar door de beperkte ruimte, het ontbreken van een toekomstperspectief en een bank die niet meer in dit soort kleinere bedrijven wil investeren zit zijn bedrijf op slot.

Het verhaal van Marck wordt door een andere ondernemer, die anoniem wilde blijven, onderschreven. Deze ondernemer verhuurt zijn kas aan kleine telers maar de verwarming doet het niet. Door het gebrek aan toekomstvisie krijgt hij van de bank geen lening om een nieuwe verwarming aan te leggen.

Marck herkent het verhaal en schets ook dat het een rare eigendomssituatie in het gebied is. De gemeente heeft in 2012 al een deel moeten aankopen van de gronden en deze moeten afwaarderen. Andere delen van het gebied zijn juist in eigendom van ontwikkelaars, wachtend op woningbouw. Het poldergebied is enorm versnippert qua belangen.

Tijdens de behandeling van het vijfde dorp in de raad is er een motie aangenomen met een kleine meerderheid over Nieuwerkerk Noord. In de motie vragen ChristenUnie/SGP, PvdA/GroenLinks, en SP en een deel van de D66 fractie het college het volgende: Uiterlijk zomer 2022 het in beslispunt 6 genoemde onderzoek Nieuwerkerk-Noord aan te bieden aan de gemeenteraad, en daarin met duidelijk aangegeven ruimtelijke contouren in ieder geval de volgende scenario’s op te nemen:

  • Een scenario met grootschalige woningbouw in Nieuwerkerk-Noord ná 2035;
  • Een scenario waarin Nieuwerkerk-Noord zo snel mogelijk tot grootschalig glastuinbouwgebied wordt bestemd;
  • Een scenario waarbij aan de noordkant van Nieuwerkerk-Noord woningbouw wordt gerealiseerd en aan de zuidkant industrie;
  • Een out-of-the box scenario voor Nieuwerkerk-Noord.

Het onderzoek is nog steeds niet uitgevoerd tot irritatie van Marck: “Tot op heden heeft voor zover ik weet nog geen onderzoek plaats gevonden en er is in ieder geval niet gesproken met bewoners. Dit is frappant omdat een dergelijk onderzoek veel tijd kost en het lijkt erop dat de gemeente dit onderzoek doelbewust uitstelt zodat er nooit een goed onderzoek kan worden uitgevoerd. Dit is zeer onbevredigend omdat de grondeigenaren in Nieuwerkerk Noord duidelijkheid nodig hebben! Het gebied heeft immers lang genoeg op slot gezeten.”

Reactie van raadslid Peter Molenaar : ChristenUnie/SGP vindt dat er snel duidelijkheid moet komen voor grondeigenaren en ondernemers in Nieuwerkerk Noord. Het college was van plan daar onderzoek naar te doen. Bij de behandeling van het masterplan voor de ontwikkeling van het middengebied heeft ChristenUnie\SGP een motie ingediend waarin onder meer gevraagd wordt dit onderzoek voor de zomer van 2022 af te ronden. In oktober hebben we gevraagd of dit nog steeds de planning is. Hier is door het college bevestigend op geantwoord. We wachten de uitkomsten van dit onderzoek af.

Arthur Marck had eerder een familiebedrijf met Gerbera’s overgenomen maar verliet 15 jaar geleden de glastuinbouw. Toch bleef het familiebedrijf trekken en drie jaar geleden verruilde hij heeft de nullen en enen van de ICT voor paksoi en sla. Arthur wil door met zijn bedrijf. Hij wil in de glastuinbouw blijven en hoopt elders zijn bedrijf te kunnen voortzetten, maar dan wel na de verkoop van zijn huidige grond. Maar zolang de toekomst onduidelijk blijft in Nieuwerkerk Noord, blijft hij op slot zitten en kan met zijn bedrijf geen kant op.

Advertentie