8.5 C
New York
maandag 24 januari 2022

Eerste Tiny Forest van Zuidplas bij Montessorischool in Nieuwerkerk

Afgelopen donderdag hebben de leerlingen van de Montessorischool in Nieuwerkerk aan de IJssel het eerste stukje Tiny Forest in Zuidplas geplant. Dit minibos, met de naam Wonderwoud, komt op het stukje groen tegenover de school.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een klein bosje met uitsluitend inheemse soorten. Het ligt bij voorkeur in de buurt van een school. Het bos heeft ongeveer de grootte van een tennisbaan, waar de natuur zijn gang kan gaan. Zo’n minibos voldoet aan een aantal strikte voorwaarden voor bodembewerking, hoeveelheid beplanting en betrokkenheid van kinderen en buurtbewoners.

Leren in en van de natuur

Spelen en leren op groene plekken heeft veel voordelen. Ook in het minibos kunnen kinderen hun creativiteit kwijt en lekker spelen. Leerkrachten kunnen het Tiny Forest gebruiken als buitenlokaal voor het dagelijkse onderwijs. Zij kunnen de kinderen zo leren over de Nederlandse natuur, met bodemdiertje, planten en bomen.

Inheems

Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

Met palen omgeven

Samen met wethouder Jan Verbeek, buurtbewoners en een vertegenwoordiger van IVN,  hebben de leerlingen een bord onthuld bij de Schoolstraat. Op het bord staat een beschrijving van het Tiny Forest. Het stuk waar het minibos komt, is omgeven met palen. Dat voorkomt ook dat het bos platgemaaid wordt bij het reguliere onderhoud in de wijk. Dat gebeurde recent nog bij een soortgelijk bos in Nijmegen. Een buurtbewoner verbaast zich wel over de plek van het minibos. “Het is aangeplant op het groenste plekje van de hele wijk, onder een stel mega hoge populieren. Waarom planten ze dat bos niet aan de overkant van de Ringvaart? Daar is het kaal, op twee wilgen na”.

Zuidplas wil nog twee Tiny Forests aanleggen 

De gemeente Zuidplas zoekt samen met IVN nog twee geschikte plekken voor een Tiny Forest. Zij doen een oproep aan scholen in Zevenhuizen, Moerkapelle en Moordrecht om zich hiervoor aan te melden.

Advertentie
Advertentie