8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Zeldzame Koet in Zevenhuizen

Vogelaars massaal naar Zevenhuizen.

Vanochtend werd er door Jenny van Dorland een Purperkoet gezien in Zevenhuizen. Ze zag hem daar in de buurt van het afvalbrengstation de weg oversteken. Één van onze verslaggevers is vrijwel direct gaan kijken. In eerste instantie leek de vogel gevlogen, maar na de tweede keer over het Zuideinde gereden te zijn, zag hij hem aan komen vliegen over de ringvaart en in de rietkraag landen.

De Purperkoet komt in Europa oorspronkelijk alleen voor in Spanje en Portugal en op Sardinië. Maar de soort trekt langzaam naar het noorden. Ze broeden inmiddels al in Frankrijk en er is dit jaar ook al een vogel in België gezien.

De Purperkoet behoort tot de familie van de rallen, waterhoentjes en koeten. Het is de grootste koet van Europa (35-50 cm) en ze voeden zich met jonge scheuten van (water)planten, zaden, delen van waterplanten, waterinsecten, weekdiertjes en kleine amfibieen.

Een dag of tien geleden werd er een Purperkoet ontdekt in Alblasserdam, Kinderdijk. Dit zou de eerste officiële waarneming zijn voor Nederland. Zevenhuizen zou dus de tweede waarneming zijn.

Onze verslaggever kon rustig vanuit zijn mobiele schuilhut (= auto) een aantal platen maken van deze prachtige vogel. Het berijpte riet en gras is een bonus. Al snel werd er bekend dat deze zeer zeldzame vogel in Zevenhuizen te zien was, en van alle kanten stroomden de vogelspotters en fotografen naar de Eendragtspolder, maar toen was onze verslaggever al gevlogen….

Advertentie