8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Kindergemeenteraad wil op ‘Flits-stages’

De kinderen van de kindergemeenteraad in de gemeente Zuidplas willen dit jaar op Flits-stages. Dit voorstel wordt aankomende dinsdag behandeld in de grote mensen gemeenteraad, die hierover een besluit moet nemen.

Elk jaar bedenken de leden van de kindergemeenteraad allemaal een plan en het beste plan wint. Eén plan is daarbij op de eerste plaats geëindigd: ‘Vakantiehulp voor een dag’ – dit was de oorspronkelijke titel van het plan. Het is de bedoeling dat kinderen uit de groepen 8 van de
basisscholen in Zuidplas één dag(deel) ‘ergens meelopen’, bijvoorbeeld in een winkel, bij een bedrijf, in de agrarische sector, bij een overheidsinstelling (brandweer, politie, gemeente) of een zorginstelling.

De kinderen kunnen zo kennismaken met beroepen die ze aanspreken, zij kunnen hun ideeën die ze hebben over bepaald werk toetsen aan de werkelijkheid en ze kunnen -als onbetaalde kracht voor een dag(deel)- ook kennismaken met vrijwilligerswerk. Goedbeschouwd gaat het om een soort ultra-korte stages’ (die ook niet in de vakantie plaatsvinden). In dit voorstel wordt dan ook gesproken over ‘flitsstages’

De kindergemeenteraad wordt jaarlijks verkozen uit aankomende leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Zuidplas. Een van deze leden wordt de kinderburgemeester die de ‘grote’ burgemeester helpt bij officiele bijeenkomsten. Daarnaast krijgt de kindergemeenteraad een budget om iets te organisaeren. Hieronder een terugblik hoe in 2019 de kinderen een ouderenfestival hadden georganiseerd.

Advertentie