8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

8 partijen in Zuidplas en 6 partijen in Waddinxveen bij gemeenteraadsverkiezingen

Op maandag 31 januari zijn er door de centrale stembureaus in Waddinxveen en Zuidplas de ingeleverde documenten beoordeeld en het aantal partijen en kandidaten vastgesteld. Volgens de proces-verbalen zijn er zowel in Waddinxveen als in Zuidplas geen herstelbare verzuimen geconstateerd en hoeven er geen aanpassingen worden gedaan. Vrijdag wordt deelname vastgesteld maar dat zal hoogstwaarschijnlijk een formaliteit zijn door het ontbreken van verzuimen. Tijdens de openbare (digitale) zitting van vrijdag worden de lijstnummers bekend gemaakt, eerst op grootte en daarna wordt er geloot voor de nieuwe partijen.

Waddinxveen

Door het afhaken van Waddinxveen22 komen er geen nieuwe partijen bij en gaan de zittende partijen door. Hierdoor komen er 6 partijen met 101 kandidaten op het stemformulier te staan. De lijstvolgorde zal waarschijnlijk zijn :

Vml LijstPartijAantal
Kandidaten
1PCW31
2VVD14
3CDA24
4D6612
5WeWa12
6PvdA/Groenlinks8

Zuidplas

In Zuidplas doen er 8 partijen mee, hiervan zitten er 7 al in de gemeenteraad en 1 partij (NGP) heeft eerder meegedaan maar haalde net niet de kiesdrempel. In Zuidplas staan er totaal 143 kandidaten op het formulier. Omdat alleen de NGP nieuw is zal er geen loting nodig zijn en krijgen zij vermoedelijk de eerst mogelijke vrije lijstnummer.

Vml LijstPartijAantal
Kandidaten
1VVD21
2ChristenUnie/SGP30
3CDA25
4PvdA/Groenlinks16
5SP14
6Nieuw Elan Zuidplas (NEZ)8
7D6620
8Nieuwe Gemeente Poltiek (NGP)9

Eerder dit jaar heeft Gouwe IJssel Nieuws alle partijen die landelijk succesvol zijn gevraagd of men ging deelnemen. Denk, BIJ1, BVNL, JA21, PVV, BBB, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Volt lieten weten dat ze niet mee gingen doen in Waddinxveen en Zuidplas.

Advertentie