8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Partijen Waddinxveen en Zuidplas komen met vooral mannelijke kandidaten op kieslijsten

De politieke partijen in de gemeenten Waddinxveen en Zuidplas komen met vooral mannelijke kandidaten. Dat blijkt uit een korte schouw van de vandaag goedgekeurde lijsten van het proces verbaal. De partij NEZ uit Zuidplas heeft alleen mannelijke kandidaten op de lijst staan. Het centraal stembureau van de gemeenten hebben alle lijsten goedgekeurd zonder schrappen van kandidaten, namen of gehele lijsten. Zowel in Waddinxveen als Zuidplas zijn er geen bezwaren ingediend.

Waddinxveen

In Waddinxveen is 28% van de kandidaten vrouw. Percentueel heeft Weerbaar Waddinxveen de meeste vrouwen op de lijst staan. De PCW komt niet verder dan 16% aan vrouwen. Dat is bijzonder in een college met 2 van de 3 wethouders die vrouw zijn. In totaal staan er 101 kandidaten op de kandidatenlijsten, waarvan 98 komen uit Waddinxveen zelf, 2 uit Den Haag en 1 uit Boskoop.

Zuidplas

In Zuidplas is het percentage vrouwen op de kandidatenlijst nog iets lager, slechts 27% van de kandidaten zijn vrouw. D66 en de SP zijn de koplopers met aantal vrouwen, NEZ heeft geen vrouwelijke kandidaten. In Zuidplas is ook het dagelijks bestuur een mannenbolwerk, er zijn geen vrouwelijke wethouders.

Het aantal kandidaten per dorp in Zuidplas wijkt niet veel af qua percentage inwoners van Zuidplas, hierin wijkt alleen Nieuwerkerk licht af met minder kandidaten. Als er meer per partij wordt gekeken is te zien dat Moerkapelle veel kandidaten heeft voor de ChristenUnie/SGP maar geen kandidaten voor D66, NEZ, NGP en SP. De NGP heeft in Zevenhuizen ook geen kandiaten. Twee kandidaten komen van buiten de gemeente (Rotterdam en Waddinxveen) en mogen alleen in de gemeenteraad als ze zich vestigen in Zuidplas.

Advertentie