8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Minder misdrijven in 2021 in Zuidplas en Waddinxveen

In de regio zijn in 2021 minder misdrijven gepleegd dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers die Politie Nederland op haar dataportaal heeft gepubliceerd. Vooral het aantal woninginbraken is gedaald, mede doordat veel inwoners door de corona aan het thuswerken waren.

Deze daling is niet alleen in Waddinxveen of Zuidplas. Capelle aan den IJssel en Gouda hebben in 2021 ook minder misdrijven ondergaan. Opvallend is dat horizontale fraude het hoogst scoort in de regio. Dit komt waarschijnlijk omdat meer en meer criminelen hun breekijzer hebben ingeruild voor een computer.

Zuidplas

In Zuidplas daalde het aantal geregistreerde misdrijven met ongeveer 13% naar 1510. Het aantal woninginbraken in Zuidplas daalde van 111 in 2020 naar 76 in 2021. In de dorpen viel alleen een kleine daling te zien in Nieuwerkerk aan den IJssel waar mogelijk mobiel banditisme een bijkomend probleem was. In Moordrecht daalde het aantal zelfs met tweederde ten opzichte van het jaar ervoor.

Zuidplas kende in 2021 geen overvallen en 3 maal was er sprake van moord of doodslag. Nog niet alle cijfers zijn in detail bekend zoals zedenmisdrijven. Het aantal diefstallen van motorvoertuigen ging van 32 naar 20. Ook hier was te zien dat het vooral in Nieuwerkerk aan den IJssel minder daalde dan in de andere dorpen.

De zogenaamde Horizontale fraude daalde wel fors in Nieuwerkerk aan den IJssel, in Zevenhuizen en Moordrecht was er een lichte stijging te zien. Horizontale fraude is een verzamelnaam voor 16 soorten fraude zoals bijvoorbeeld marktplaatsoplichting, phishing, skimming of identiteitsfraude.

Waddinxveen

Het aantal misdrijven in Waddinxveen daalde ten opzichte van 2020 naar 2021 met ongeveer 16% Het aantal woninginbraken daalde van 57 naar 38. Het aantal diefstallen van motorvoertuigen daalde fors van 21 naar 8. In 2021 was er 1 straatroof en 1 overval in het Gouwedorp maar geen slachtoffers van moord of doodslag. Net als in Moordrecht en Zevenhuizen nam de Horizontale fraude toe in Waddinxveen.

Advertentie