8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Grote brand in rieten dak Molenweg in Zevenhuizen (Update)

Op maandagavond 14 februari is er rond 20:00 uur brand uitgebroken rond de schoorsteen in een rieten dak van een boerderij aan de Molenweg in Zevenhuizen. Al snel werd de brand opgeschaald tot een grote brand en kwam er specialistische assistentie vanuit diverse korpsen tot aan Maasland en Wassenaar aan toe. Daarnaast is er assistentie van de korpsen uit Zoetermeer, Waddinxveen en Alphen aan den Rijn. Bij de brand is niemand gewond geraakt maar de schade is enorm.

Er is sprake van een grote rookontwikkeling. De brandweer Hollands Midden laat weten “Vanwege de rieten kap van de woning zijn gespecialiseerde eenheden van de brandweer gealarmeerd die ervaring hebben met het bestrijden van deze branden“. Rond 2200 uur laat de brandweer weten dat ondanks de regen het blussen nog niet makkelijk is : “Het slechte zicht en de harde wind maken het bestrijden van de brand lastig. We zijn met meerdere eenheden tegelijkertijd bezig om de brand te blussen”. 

Update 22:30 uur van de brandweer: “Door de smeulende brand in het rieten dak van de woning is de schoorsteen instabiel geworden en dreigt deze te vallen. Vanwege de veiligheid van ons personeel, hebben we iedereen teruggetrokken. Met een graafmachine wordt geprobeerd een stukje van het rieten dak af te schrapen“. Rond 22:50 uur wordt nu gemeld dat de graafmachine de schoorsteen van het dak heeft af weten te duwen en hierdoor hoopt de brandweer de brand beter te kunnen gaan bestrijden omdat er een groot gat is ontstaan.

Inmiddels zijn er diverse korpsen die zorgen voor aflossing van de brandweer zoals uit Nieuwerbrug, Voorburg-Leidschendam, Hazerswoude en Bodegraven. Vanuit Woubrugge is een aanhangwagen met brandstof opgeroepen. Later in de nacht heeft de brandweer met een kleinere graafmachine laag voor laag riet van het dak afgehaald.

Burgemeester Weber van Zuidplas sprak op twitter van een drama voor de bewoners.

Advertentie