8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Hollandsche IJsselkering sluit voor tiende keer dit stormseizoen

Op zondag 20 februari wordt de Hollandsche IJsselkering voor de tiende keer gesloten tijdens de storm omdat de waterhoogte te hoog gaat worden volgens Rijkswaterstaat. De sluiting zal rond middennacht plaatsvinden. Maandag 21 februari worden hoge waterstanden (2.50 meter boven NAP) in de Hollandsche IJssel verwacht. 

Het is dit stormseizoen de 10e keer dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten wordt. Vorig stormseizoen hoefde de kering 0 keer gesloten te worden. Naar verwachting zal de kering maandagavond rond 22:00 uur weer open gaan. Tussen 1 oktober en 15 april is het stormseizoen. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar en zomer. Gemiddeld is de kering 3 tot 4 keer per stormseizoen gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het water het land binnen dringt.

De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland.’ De kering sluit bij een te verwachten waterstand (ook wel sluitpeil genoemd) van 2.00 meter boven NAP om te waarborgen dat de kering bij 2.25m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel gesloten is. Zij beschermt het zuiden van Rotterdam tot en met Gouda tegen overstromingen en beschermt het dichtbevolkte en laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Advertentie