8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Waddinxveen pakt wooncrisis aan: pilot met flexwoningen

De gemeente Waddinxveen start met het project ‘Aanpak Wooncrisis’ om meer betaalbare woningen voor starters, ouderen en alleenstaanden te realiseren. De eerste stap is een pilot met goedkope en snel plaatsbare ‘flexwoningen’.

Flexwoningen

De komende maanden start een pilot met flexwoningen. Dit zijn kleine, goedkope woningen die snel geplaatst kunnen worden. Ter inspiratie heeft de gemeente een bedrijf uit Emmeloord een showmodel laten plaatsen aan de Noordkade in Waddinxveen. De woning is in 8 dagen geproduceerd en staat er nog tot maandag 7 maart. Op zaterdag 5 maart kan iedereen van 10 tot 16 uur de woning ook van binnen bekijken.

Aanpassen woonvisie
Waddinxveen past ook de woonvisie aan. Zo komen er in bestemmingsplannen regels voor goedkope woningen en doelgroepen. De woonvisie gaat ook in op vormen van particuliere projectontwikkeling, gebruik van het Volkshuisvestingfonds en uitbreiding van het aanbod van Koopstart-woningen.

Opkoopbescherming

Voor een betere doorstroming en verkoop van woningen aan specifieke doelgroepen maakt Waddinxveen duidelijkere afspraken gemaakt met woningcorporaties. Met opkoopbescherming zorgt de gemeente ervoor dat woningen niet opgekocht worden voor de verhuur. Op die manier blijven meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. Ook kijkt Waddinxveen naar mogelijkheden om met erfpacht woningen betaalbaarder te maken.

Strijd tegen woningnood

Wethouder Kortleven vindt flexwonen een goed middel in de strijd tegen de huidige woningnood. “Tijdelijke woningen zijn echt sneller te ontwikkelen dan normale woningen.” Daarnaast waardeert de gemeente de duurzame en circulaire bouw van deze flexwoningen.

 

Advertentie